Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla d'un jove amb una mascareta

Un expert avisa sobre el perill de no portar la mascareta ben posada

Mostra les fuites que hi ha a les mascaretes mal ajustades

Primer pla d'un jove amb una mascareta
L'expert avisa que és molt important ajustar-se bé la mascareta   | Pixabay | Orna Wachman

La mascareta ja s'ha convertit en un 'imprescindible' al nostre dia a dia. I és que és una gran aliada per frenar els contagis de la Covid-19. Però compte perquè la mascareta no és un instrument màgic que et dóna immunitat quan te la poses. La mascareta ens aporta protecció, però sempre que la duem correctament.

No serveix de res posar-se-la si no te la col·loques bé. De fet, el seu mal ús podria arribar a ser contraproduent perquè pots creure que et protegeix de veritat quan no ho fa. El científic espanyol José Luis Jiménez, expert mundial en transmissió per aerosols i professor de la Universitat de Colorado, ha advertit sobre els perills de no col·locar-se bé la mascareta.

«L'ajust és un problema molt gros per l'ús de les mascaretes per la població en general. Per forats que ens semblin petits passa la meitat d'aire sense filtrar», adverteix al seu compte de Twitter. «Per entendre els detalls, s'ha d'entendre primer com es transmet el virus. Tres maneres, en ordre d'importància: inhalació d'aerosols, en proximitat propera, i compartint aire en una habitació: esprai de gotes i tocar superfícies contaminades», comença explicant l'expert.

Després d'explicar que l'ajust de les mascaretes és un problema, l'expert publica un vídeo on es poden veure les fuites que tenen tres mascaretes mal ajustades. Així, el científic explica que «als hospitals i centres de treball on s'utilitzen N95 i FFP2 per protegir-se d'amenaces sèries (patògens, pols de sílice, etc) hi ha persones entrenades per mesura l'ajust de la cara (mitjançant fuites d'aerosols)».

També adverteix que «és difícil aconseguir un bon ajust d'N95, sobretot al nas. S'ha de treballar força i ajustar-se el ferro del nas molt bé perquè se segelli de veritat». A més, també explica que «és impossible que segellin bé si es duen amb barba».

«Per aquesta raó, dubto quan hi ha gent que proposa N95/FFP2 per a tots. Si es porten malament, per la seva manera, poden crear més forats que les de teles bones, i al final funcionar pitjor. Fan falta més campanyes intensives d'educació sobre l'ajust, incloent en centres de treball», continua explicant l'expert.

El problema de les FFP2 / N95

«Les FFP2 / N95 tenen un problema de disseny. El material s'escull per filtrar bé. Però es demana a aquest mateix material que s'ajusti bé. I això és difícil», continua explicant. Per a José Luis Jiménez, les mascaretes 'elastomèriques' són una millora important perquè utilitzen material N95 per al filtre, però compten amb silicona perquè s'ajustin millor: «a mitjà termini crec que s'imposaran i les N95 seran una relíquia del passat».

Sobre l'ús de dues mascaretes a la vegada, el científic explica que «sembla una recomanació molt confusa». Pot arribar a ser útil, «però depèn dels detalls. Sobretot si posem una tela gran que ajusti bé, a sobre d'una quirúrgica, que filtra bé, però s'ajusta malament». No obstant això, també adverteix que poden empitjorar la situació segons la forma i la mida de les dues mascaretes. I és que «l'empenta de la segona mascareta pot empitjorar l'ajust de la primera» i «encara amb el mateix ajust, la resistència de l'aire pot provocar fuites».

Busca una mascareta que s'ajusti bé

En resum, l'expert recomana una mascareta amb «qualitat de filtre i ajust. Sinó s'ajusta bé, dona igual que sigui N95 / FFP1». Per això, aconsella buscar mascaretes que s'ajustin molt bé i «aguanti el temps que l'hagi de portar, i que sigui de bona qualitat, tela de 3 capes, o N95 / FFP2».

A més, adverteix que «les mascaretes són imperfectes, i redueixen contagis, no els suprimeixen. És una de les moltes capes de protecció necessàries». L'expert també llença una crítica cap als governs: «haurien de fabricar les millors mascaretes a gran escala i distribuir-les gratis i amb educació. Com fan amb les vacunes. Distribuir mascaretes de bona qualitat a la població, i educar sobre el seu ús i ajust seria molt eficaç per reduir contagis».