Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Setrill amb oli d'oliva amb el fons d'una olivera i una imatge destacada a l'esquerra d'una mà amb bitllets

Un expert avisa fins a quin preu pot arribar l'oli: «No s'ho podran permetre»

L'oli d'oliva continuarà incrementant el seu valor durant els pròxims mesos

Qualsevol que s'hagi acostat fins al supermercat les últimes setmanes ho haurà pogut comprovar. El preu de l'oli d'oliva continua disparat i res no fa pensar en una estabilització. Un expert indica que continuarà encarint-se i alguns «no s'ho podran permetre».

En aquests moments, l'ampolla d'oli d'oliva verge extra ja ronda els 10 € a la majoria de supermercats. La mala collita causada per l'escassetat de pluges es troba darrere aquest augment del preu.

Juan Villar, un dels grans especialistes del sector, oferia recentment el seu punt de vista sobre la situació que ens espera. En una entrevista a 'Equipo de Investigación', de La Sexta, va advertir de la crisi a què s'enfronta el mercat. Alhora, va incidir en el que pot arribar a passar en el cas que continuï la sequera a Espanya.

L'absència de precipitacions no és exclusiva del territori espanyol. De fet, s'ha convertit en un problema que afecta totes les nacions. Ara bé, incidint en el cas concret d'Espanya, té clar que «si Espanya esternuda, es refreda el sector d'elaboració d'oli d'oliva».

Explica que compta amb «capacitat per a més de dos milions de tones». Tot i això, respecte a la mitjana dels últims anys, situada en els 1,4 milions, s'ha produït un descens del 50 %. «Hem passat a 700.000 tones», apunta. Defineix aquesta caiguda com «una bogeria». En la seva opinió, ens trobem davant d'«una situació completament inèdita en la història del sector».

Muntatge d´una imatge de sequera amb una icona de pujada i una fotografia d´un plat amb oli d´oliva
La sequera provoca una menor producció d'oli d'oliva. | PixaBay, Getty Images Signature, Moudesain

Hi haurà problemes de subministrament als supermercats?

L'estoc d'oli d'oliva que hi ha actualment a Espanya és de fins a 390.000 tones. Tanmateix, aquest expert fa una anàlisi de l'aspecte preocupant de la situació. Estima que «realment arribarem a tenir el que s'anomena un estoc tècnic zero».

Per entendre aquesta explicació recorda que «malgrat que la campanya comenci al setembre, ningú no produeix oli d'oliva fins a finals d'octubre». En vista de tot això, seria convenient preguntar-se davant de quin escenari podríem enfrontar-nos en qüestió de setmanes. Sobretot si continua la sequera i ens quedem sense estoc.

Assenyala que «hi haurà un desproveïment de mercat». Els càlculs per a la pròxima campanya parlen d'una producció de 2,6 milions de tones. Pot semblar molt, però resultaria insuficient per cobrir tot el consum que arriba als 3 milions de tones.

Com és lògic, al programa li pregunten sobre la possibilitat de veure lineals del supermercat sense l''or líquid'. Amb molta rotunditat assegura que «en cap moment estaran sense dotació». Per tant, garanteix que n'hi haurà subministrament.

Muntatge d´un carret de compra al passadís d´un supermercat i una rodona amb oli d´oliva
No es descarta que el vegem a 12 € el litre. | Getty Images

El problema a què s'enfronta el consumidor

El consumidor no ha de témer per l'escassetat d'oli als establiments, però la seva preocupació potser s'hauria de dirigir cap a una altra banda.

Juan Villar avança que «hi haurà una sèrie de persones que no es podran permetre l'adquisició de l'oli d'oliva». El preu tan alt que arribarà a assolir provocarà que «deixin de consumir-lo o el consumiran en menor quantitat». De fet, molts compradors ja es comencen a decantar pel de gira-sol, que resulta més econòmic per fregir. Ara bé, si s'incrementés la demanda, això també causaria un encariment del producte, sostenien els experts.

Diferents estudis revelaven recentment que l'oli d'oliva havia augmentat el seu valor en més d'un 50 % en només un any. Un cop molt dur per a l'economia de les famílies, però l'alça no s'aturarà aquí. «No m'estranyaria que certs olis arribessin a ser al lineal gairebé als 12 €», anuncia l'expert. De moment hi ha poques solucions perquè el seu preu s'estabilitzi.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!