La pandèmia de la Covid-19 va irrompre a Espanya al març de l'any 2020, gairebé al mateix temps que a tot Europa, després d'haver causat estralls a la Xina i a alguns països asiàtics i poc abans d'estendre's també als Estats Units i Llatinoamèrica. En total, ja són vuit els mesos en què hem hagut de conviure amb el virus, que ha arrasat amb la 'normalitat' de la qual gaudíem fins fa relativament poc.
Al costat d'aquesta normalitat, la societat ha hagut de sacrificar moltes coses per evitar que el virus s'emporti a moltes més persones de les que s'ha emportat ja, i que a 22 de novembre de l'any 2020 es compten per 1.387.222 vides. Entre aquestes coses hi ha les reunions familiars, les sortides nocturnes de discoteca o els viatges sense preocupacions on l'únic que volíem era desconnectar, però també moltes festes.
A Espanya, el Carnaval de l'any 2020 va ser l'última gran diada que es va viure amb certa normalitat. Des de llavors, hem vist cancel·lar esdeveniments com les Falles de València, la Setmana Santa, els Santfermins, els festivals de música de l'estiu... I Nadal està actualment en dubte, en funció de si es doblega la corba de contagis durant el mes que ve.
Segons es comença a apreciar en funció de quines decisions estan prenent les diferents administracions, tot apunta que podrem gaudir lleugerament de Nadal, encara que amb molts canvis respecte a altres anys. Si l'evolució de la pandèmia continua la tendència actual, a la baixa, el més probable és que els governs autonòmics rebaixin la duresa de les restriccions per a permetre les reunions familiars durant unes festes tan assenyalades.
Algunes comunitats, com Catalunya i Madrid, ja han anunciat aquesta intenció de flexibilitzar les restriccions, i encara que seguiran sense poder-se celebrar grans tiberis familiars, sí que es podran reunir alguns familiars per gaudir de Nadal en família.
Aquestes flexibilitzacions, per a molts experts, són un error que haurien d'evitar perquè, segons la seva opinió, provocaran l'arribada de la tercera onada, una etapa de la pandèmia que potser no portaria tants contagis com la segona, però que portaria moltes més morts perquè arribaria amb els hospitals ja al límit, recuperant-se encara de la segona onada.
El 25 de gener, data clau en la pandèmia a Espanya
José Luis Jiménez, professor de la Universitat de Colorado, als Estats Units, és un dels majors experts mundials en aerosols, el principal mètode de transmissió del coronavirus. I també és un d'aquests experts que creuen que salvar la festa de Nadal podria ser un greu error, el que ell qualifica de «pa per avui i pandèmia per demà».
Segons Jiménez, hi ha una data clau que pot marcar un abans i un després de la pandèmia a casa nostra: el pròxim 25 de gener. Just un mes després del 25 de desembre, dia de Nadal i dia de les reunions familiars per excel·lència. «Si tenim grans reunions el 25 de desembre, el 25 de gener tindrem un munt de morts, els hospitals col·lapsats i un io-io de confinaments», explica el professor.
Afegeix que la situació actual, si es confirma el que podria passar en els pròxims mesos, és «extraordinàriament destructiva per a la salut i la viabilitat de país»: «Ens confinen, baixen els casos, ens relaxem, tornen a pujar els casos i tornada als confinaments». Aquest procés és el que estaria a punt de donar-se també als Estats Units, que celebra aquesta setmana la seva tradicional Acció de Gràcies, on les famílies es reuneixen per sopar i passar-ho bé.
El país nord-americà està ara mateix en la seva tercera onada, encara que realment mai va acabar de superar les dues anteriors. En els últims dies s'han rondat els 200.000 contagis diaris, superant diversos rècords en 24 hores des del mes de març, i el país està a punt de celebrar una de les seves grans festes.
Per quan arribi Nadal allà ja s'haurà pogut observar quin efecte tindran els sopars d'Acció de Gràcies al país, i els Estats Units podria encarar les festes nadalenques amb rècord de contagis diaris.
El precedent més directe a Espanya el trobem en els últims ponts. Mentre que en les setmanes posteriors al pont de la Hispanitat, el 12 d'octubre, Espanya va aconseguir el seu pic de contagis de la segona onada i de tota la pandèmia. Tres setmanes després de Tots Sants la situació és ben diferent, i el país està experimentant un alentiment de la transmissió de virus, que en diverses comunitats ja va a la baixa.
Jiménez assegura que relaxar-nos i creure que la situació ja s'està arreglant serà un error, i ell mateix predica amb l'exemple i assegura que aquestes festes no es reunirà amb els seus familiars ni marxarà de vacances: «Sobretot no reunir-se amb els avis, sinó fer-ho per internet o sortir a passejar amb ells aquests dies i després el sopar fer-lo cadascú a casa seva», recomana el professor, que també proposa fer les compres per internet per evitar acudir a llocs amb molta gent.