Imatge d'una terrassa de bar a la ciutat de Saragossa, amb una cambrera atenent dos clients

Tram 1 de la desescalada: Què torna a obrir i amb quines limitacions?

En les últimes hores s'han realitzat nombrosos canvis, els quals han creat confusió

Aquest pròxim dilluns comencen les noves etapes de la desescalada que el Govern català ha planejat per tal de poder baixar a poc a poc la corba de contagis. Són moltes les mesures que aniran variant esglaonadament a partir del pròxim dia 23 de novembre, però són tants els canvis que s'han realitzat en els últims dies que s'ha creat una mica de confusió. Per aquest motiu, us mostrem totes les noves mesures que entren en vigor aquest mateix dilluns, dia 23 de novembre.

Bars i restaurants oberts de 6 h a 21.30 h

Bars i restaurants podran obrir de 6 h a 21.30 h per al consum a l'establiment. L'aforament a l'interior estarà limitat al 30% i no hi ha aforament màxim a les terrasses exteriors. Tot i això, no hi podran haver més de quatre comensals en cada taula — excepte si són del mateix grup de convivència —. A més, també hi haurà d'haver un mínim de dos metres de separació per taula. 

En un primer moment es va crear bastanta confusió, ja que el Govern hauria previst la reobertura de bars i restaurants només fins a les 18 h, amb opció d'obrir des d'aquesta hora fins a les 21.30 h només servint sopars. 

Aquest aspecte podia implicar que negocis dedicats en berenars o en servir només begudes no poguessin obrir a partir de les sis. Però després que el sector hagi mostrat el seu rebuig, el Govern de la Generalitat va fer marxa enrere i ha modificat aquesta mesura. 

La cultura reobre amb el 50% d'aforament i un màxim de 500 persones

Pel que fa a aquest sector, hi ha diversos tipus de negocis que es veuen beneficiats pels canvis. En primer lloc, es reobren cinemes, teatres, auditoris i sales de concert. Ho faran sempre amb la meitat de l'aforament de l'indret, però mai superant els 500 assistents. 

Si parlem de museus, biblioteques i sales d'exposicions, les quals ja estaven obertes amb un aforament del 30%, ara aquest augmenta i serà d'un 50% de la seva capacitat. 

Alhora, les autoritats sí que han assegurat que les entrades serviran per arribar a casa més tard del toc de queda en cas que l'acte acabi en una hora més tard de les 22 hores. Tot i això, en cap cas les entrades culturals serviran per saltar-se el confinament perimetral municipal que hi ha en els caps de setmana. 

Esport a l'aire lliure i gimnasos

Relatiu a les activitats esportives a l'aire lliure, podran realitzar-se totes sempre que es respecti un 50% de l'aforament i hi hagi un control d'accés. 

D'altra banda, també s'ha donat llum verda a l'obertura d'espais tancats dedicats a l'esport, com és el cas de pavellons i gimnasos. En aquests casos, es farà amb un 30% i cita prèvia. Tot i això, els vestidors romandran tancats, excepte en piscines. 

Reobertura del comerç de més de 800 m²

Tal com ja fa setmanes que està establert, els establiments amb menys de 800 m² seguiran amb el 30% de l'aforament de clients. Alhora, la novetat se centra en els locals de més de 800 m²: s'ha anunciat la seva reobertura, amb una limitació també del 30%. 

Educació i culte

Pel que fa als centres educatius, la presencialitat continua — com en les últimes setmanes — en l'educació infantil, primària i l'ESO. Però, els cursos de batxillerat i totes les universitats han de seguir impartint classes virtuals. 

A més, s'ha anunciat la reobertura de l'ensenyament no reglat, el qual inclou acadèmies d'idiomes, educació en el lleure, etc. Tot i això, aquestes activitats no podran acollir més de sis infants. 

Tot i aquestes bones notícies, tots els espais infantils lúdics interiors, festes majors, bingos, casinos i sales de joc continuaran tancades en aquest primer tram de desescalada. 

Pel que fa als actes religiosos, de culte i cerimònies civils, podran realitzar les seves celebracions amb un total del 30% de l'aforament, sense tenir en compte cap mena de limitació de persones.