Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus

Un expert dona la clau per frenar una possible quarta onada de Covid a Catalunya

Enric Álvarez recorda que països com Portugal o Anglaterra ja ho han fet

Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus
Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus | ACN

Un confinament total de dues o tres setmanes si arriba la quarta onada. Aquesta és la mesura que proposa l'investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOMSC), Enric Álvarez, per controlar una possible nova sacsejada del virus. En declaracions a 'Rac1', Álvarez posa l'exemple de països com Portugal i Anglaterra: «El que sabem és que la quarta onada es pot controlar amb mesures molt fortes. Estem parlant de curtcircuits grans, de 15 dies. A Anglaterra i Portugal veiem que, si durant 2 o 3 setmanes fas un confinament dur, controles la nova variant».

Malgrat que les dades epidemiològiques són bones i el ritme de contagis baixa lentament, els investigadors continuen en alerta. Aquest mateix dimecres el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reconegut que la corba de positius s'ha aplanat en lloc de continuar baixant i hi ha especial preocupació per les noves variants.

Si se segueix el compliment de mesures i s'avança el bon ritme de vacunació, no hi hauria d'haver una quarta onada, però si la incidència de les noves variants augmenta la solució que proposa Álvarez és clara: un confinament total i curt. A més, recorda que el descens de les UCIs és molt lent i que aquest és el punt feble del sistema sanitari català: «S'omplen de pressa i es buiden molt lentament. Si s'accelera la vacunació, es fa una passa enorme perquè la gent no hagi d'entrar a les UCIs».

De fet, en la roda de premsa d'anàlisi de la campanya de vacunació d'aquest dimecres, Argimon ha recordat que «encara estem amb molts malalts a l'UCI, 600» i que «si ara comencem una quarta onada, la comencem amb més 300 malalts més que la tercera. Aquest és el gran problema».

Segons Álvarez, la millora de la situació es començarà a notar quan la gent de més de 65 i 70 anys estigui vacunada. Tot i que millorarà encara més quan la vacunació arribi als més grans de 55 anys. Amb aquestes dues vacunacions completes, la pressió assistencial als hospitals catalans baixarà de manera important. L'investigador assegura que encara no es poden relaxar mesura i que si es decideix fer alguna mena de relaxació s'ha de controlar molt bé per veure el seu efecte sobre la corba de contagis.

Més de 500.000 casos confirmats per PCR o TA a Catalunya

Aquest dimecres 17 de febrer, Catalunya ha superat els 500.000 casos de covid confirmats per PCR o TA des de l'inici de la pandèmia. En concret, se n'han confirmat 500.340 per aquesta via després de sumar 1.851 en les darreres 24 hores. D'altra banda, el departament de Salut ha notificat 51 noves morts i el total de defuncions és de 20.312 persones.

Pel que fa als indicadors epidemiològics, la velocitat de propagació, l'Rt, creix 2 centèsimes, fins a 0,84, mentre que el risc de rebrot baixa a 274, un punt menys que fa 24 hores. En paral·lel, la incidència a 14 dies passa de 344,9 a 338,01 i el 4,30% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. Aquesta és una molt bona dada tenint en compte que l'OMS considera que la pandèmia està controlada quan aquesta xifra es troba per sota del 5%.

Finalment, la pressió assistencial continua baixant a poc a poc. Actualment, hi ha 2.181 pacients ingressats als hospitals catalans, 142 menys, i 612 a l'UCI, 27 menys. Els vacunats amb la primera dosi són 252.818 (+4.287) i 172.687 amb la segona (+1.313).