El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret

Cop de realitat d'un expert al govern espanyol: «Em sembla massa optimista»

Daniel López Acuña assegura que «cal estar molt alerta», tot i el retrocés de la Covid-19

El coronavirus continua sent el protagonista de gran part de les notícies de tot el món. Un any després de la decisió de Pedro Sánchez d'imposar l'estat d'alarma a tot Espanya, l'arribada de les vacunes són la màxima esperança per a començar a entreveure el final de la pandèmia.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Una de les principals problemàtiques continuen sent les restriccions imposades a cada comunitat, amb totes les restriccions d'horaris i tancaments que han hagut de patir la gran majoria de negocis. El sector del turisme i l'hostaleria són dos dels més afectats, i la majoria de propietaris confessen que no podran recuperar els números perduts mentre es prohibeixi el turisme i la mobilitat entre territoris.

L'expert veu improbable que a la primavera pugui reactivar-se el turisme

El govern espanyol té com a objectiu haver vacunat al 70% de la població de cara a l'estiu, i s'atreveix a presagiar que a la primavera es comptarà amb el 40% de la població amb les dues dosis de les vacunes rebudes. És en aquest moment últim quan l'executiu es planteja tornar a reactivar el turisme, després de molts mesos, però l'exdirectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Daniel López Acuña, pensa que aquesta visió és «massa optimista».

López Acuña va entrar en directe al matinal d''Antena 3 Noticias' fa tan sols uns dies per compartir els seus pensaments sobre aquesta possible reobertura del turisme i la mobilitat: «El 40% de la població vacunada no és garantia de cap immunitat de grup», ha assegurat. En aquest sentit, sí que reconeix que «tindrem vacunats als sectors més vulnerables, a la gent gran que més risc de mort pot tenir, si tot va bé», però «pensar que obrirem amb la clau màgica la porta del turisme a la primavera a mi em sembla molt prematur i massa optimista».

López Acuña: «Cal estar molt alerta i no abaixar la guàrdia»

De fet, l'expert es qüestiona d'on s'han extret els estudis que conclouen que aquest percentatge de la població seria suficient per a reactivar el turisme: «No hi ha cap fonament per dir que amb el 40% de població vacunada podem reprendre el turisme. Això és entre el desig que es té de poder restablir el flux turístic, molt comprensible, i la pressió de la indústria de viatges per a reprendre la seva activitat», ha insistit a Antena 3.

Des del seu punt de vista, encara no és el moment de fer aquest pas: «No tindrem encara la seguretat sanitària suficient per a poder dir que obrirem les portes del turisme d'una manera total». La majoria de països europeus, inclòs Espanya, va patir una tercera onada de contagis després de les festes de Nadal.

En les últimes setmanes aquestes dades han baixat considerablement i alguns punts de país es troben a prop de la zona de perill baix, però López Acuña afirma que això pot canviar en qualsevol moment: «Cal estar molt alerta i no abaixar la guàrdia, ni en les mesures sanitàries ni en la prevenció. Aquest repunt se'ns està presentant a diversos països d'Europa i estan passant en diverses comunitats autònomes», ha advertit.

López Acuña opina que «hem d'establir majors restriccions en termes de quarantena als que siguin procedents de països de risc amb alta incidència, no només d'una PCR negativa». De la mateixa manera, també li sembla important reduir «tot el possible la mobilitat i les oportunitats d'interacció entre persones que són les que desencadenen la transmissió».