Una infermera amb un usuari del nou mòdul de suport instal·lat al costat d'un CAP a l'Hospitalet de Llobregat

Lleida i la Catalunya Central, en el punt de mira: «Fa setmanes que no milloren»

El grup de recerca BIOCOMSC de la UPC avisa que «No tot són bones notícies», un dia abans de l'aixecament de restriccions

El Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BioComSC) ha alertat aquest diumenge que la Catalunya Central i Lleida «no milloren les xifres des de fa setmanes», un dia abans de la relaxació del confinament comarcal. «No tot són bones notícies a Catalunya», ha assenyalat el BioComSC en un fil de piulades, on ha adjuntat els gràfics amb els casos simptomàtics detectats a les dues regions sanitàries.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Fa més d'un mes que a la Catalunya Central no es baixa dels 40 casos diaris detectats de covid-19, 30 casos diaris en el cas de Lleida. En paral·lel, el grup de recerca de la UPC també constata que zones de la regió Metropolitana Nord presenten «un estancament o lleuger empitjorament» de les xifres de transmissió del coronavirus.

Les regions sanitàries de Lleida i la Catalunya Central, en el punt de mira

«Des de principis de febrer no hi ha millora a la Catalunya Central, amb una Rt totalment estancada aproximadament en l'1», ha apuntat el BIOCOMSC. «La situació a la regió sanitària de Lleida és semblant des de fa unes setmanes, amb un petit repunt els darrers dies que esperem que no es consolidi», ha continuat el grup de recerca de la UPC, que com a contrast situa les regions sanitàries de Girona i Tarragona «que continuen la seva lenta millora».

«Mateixes mesures en llocs diferents tenen efectes diferents. És una constant de l'epidèmia», ha corroborat el BIOCOMSC, que ha posat sobre la taula factors «socioeconòmics, de geografia humana, d'històric d'immunitat i de possible estacionalitat».

«De fet, les diferències no són particularment grans a Catalunya, però acumulades durant mesos, fan que la situació sigui molt diferent en aquests moments segons la comarca. Ara a l'espera de veure com la relaxació afecta aquestes zones», ha conclòs el Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC.

Cap positiu a les residències de la regió sanitària de Lleida

Totes les residències de la regió sanitària de Lleida són verdes, és a dir, no tenen actualment cap cas de covid-19, segons les dades facilitades aquest divendres pel Departament de Salut. Pel que fa a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, Salut només té constància d'un resident positiu a la mini-residència de Bellver de Cerdanya, dels 29 que hi ha al centre, mentre que no s'ha detectat cap cas entre els 23 treballadors.

La resta de residències de l'Alt Pirineu i Aran també són verdes en aquests moments. La disminució de casos registrada en les darreres setmanes arriba després que Salut hagi vacunat contra la Covid-19 els residents i treballadors d'aquests centres.