La desconfiança ha sobrevolat la vacunació contra el coronavirus des del primer dia en què es va anunciar que s'autoritzaven els fàrmacs i que el 2021 es duria a terme el pla, amb l'objectiu de posar fi a la virulenta pandèmia contra la qual seguim lluitant. La rapidesa amb la qual diversos laboratoris han aconseguit la vacuna ha despertat pors i inseguretats en els ciutadans des del principi. Les autoritats sanitàries de tot el món han lluitat contra aquesta desconfiança, garantint la seguretat dels fàrmacs, que ja s'han injectat milions de persones a tot el món. Però hi ha certes informacions que fan ressorgir pors entre la població. I ara mateix aquesta por té un nom concret: AstraZeneca.
AstraZeneca, al punt de mira
El fet que diversos països com Àustria, Dinamarca, Estònia, Lituània, Noruega, Islàndia i Tailàndia i fins i tot alguna comunitat autònoma espanyola hagin decidit suspendre la injecció d'un lot determinat de la vacuna d'AstraZeneca per diferents casos de trombosi en pacients després de vacunar-se ha fet saltar les alarmes entre alguns ciutadans. Però la veritat és que, per ara, en cap dels casos s'ha demostrat que la trombosi o, en algun cas, la mort del pacient, hagi estat provocada per la vacuna.
Fins i tot amb la inevitable desconfiança que els fets susciten, la majoria de ciutadans que tenen l'oportunitat de vacunar-se ho fan, encara que els toqui la vacuna d'AstraZeneca. Consideren que és l'única forma d'acabar amb la pandèmia i prefereixen assumir els efectes secundaris que pugui comportar la injecció que no pas un contagi de coronavirus i tot el que pot comportar: un estat greu de salut i / o contagiar altres éssers estimats.
Justament davantde la polèmica al voltant de la vacuna d'AstraZeneca, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alçat de nou la veu amb un missatge tranquil·litzador. L'OMS assegura que «no hi ha raó per no fer servir» aquest fàrmac contra el coronavirus. Consideren que «s'ha de seguir administrant». L'organisme és conscient de l'enorme preocupació que ha desencadenat la suspensió de l'ús d'AstraZeneca en alguns països europeus per precaució. Els experts investiguen ara els diferents casos de trombe-embolisme que s'han donat en pacients després de vacunar-se, encara que, com apuntàvem, per ara no se'ls pot relacionar.
La decisió d'alguns països europeus de suspendre temporalment l'ús d'un lot concret de la vacuna d'AstraZeneca per certs problemes de coagulació en algunes persones que l'han rebut, és només un acte de precaució, segons ha aclarit l'OMS, afegint com a dada que la incidència de trombes en persones vacunades amb AstraZeneca és de 0,01 enfront d'un 116 en la població general.
«No s'ha demostrat una relació causal»
«No s'han detectat morts relacionades amb l'administració de vacunes contra el coronavirus fins a la data», deia contundent Margaret Harris, portaveu de la OMS. Ja s'han aplicat més de 268 milions de dosis dels fàrmacs en pacients de tot el món, segons el recompte de la mateixa OMS, i insisteixen que no s'ha detectat cap mort relacionada amb alguna vacuna. Així doncs, els pocs casos que s'investiguen són un percentatge ínfim i, a més, ni tan sols poden considerar excepcions a la seguretat de la vacuna, ja que no es relacionen per ara amb la injecció. «S'ha decidit com a mesura de precaució en tant es realitza una investigació completa», deia Harris sobre la decisió d'alguns països de suspendre la vacunació amb AstraZeneca.
«Els episodis de coagulació de la sang són comuns en les persones, pel que no està clar si això era una cosa que ja anava a succeir o si la vacuna en va ser la responsable», afegia Harris, deixant clar que, per ara, «no s'ha demostrat una relació causal entre els dos fets». Així i tot, per descomptat és important investigar qualsevol cas i per això el Grup Assessor Estratègic d'Experts d'Immunització de l'OMS (SAGE) està estudiant ara mateix els informes sobre la vacuna d'AstraZeneca.