Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament

Un expert espanyol avisa: «Ens apropem a un confinament total de tres setmanes»

Rafael Bengoa creu que al setembre hi haurà un 70% de la població vacunada

Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament | iStockPhoto (Dennis Gleiss)

Un dels experts que més ha insistit en la necessitat d'aplicar un confinament total és l'expert en Salut Pública i exassessor d'Obama, Rafael Bengoa. Segons la seva opinió, les noves variants del coronavirus han complicat encara més la situació i l'única solució per doblegar la corba de contagis és romandre tres setmanes sense sortir de casa.

Qui va ser conseller basc de Salut i exdirectiu de l'OMS ha subratllat la gravetat de la situació, que fa que «la variant de l'any passat ens semblarà bona en comparació amb la soca britànica». La mutació del coronavirus ha aconseguit una capacitat més gran de contagi que, segons els científics, podria arribar a ser un 70% més. Queda per confirmar si, a més, podria ser més letal, un fet que de moment és una incògnita. Però on coincideixen els experts és que la nova variant està darrere de la tercera onada que fa estralls a Europa.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

«La ciència el que pot fer és assessorar, però al final la decisió és política», diu Rafael Bengoa, «es pren una decisió de no confirmar i quan no confinem la població estem acceptant conviure amb el virus i intentar conviure amb una variant anglesa». Un succés que, segons ell, explica bona part dels problemes per contenir l'escalada de casos.

Els contagis a Espanya augmenten a un ritme alarmant fins als 40.000 casos diaris. La situació fa que els serveis sanitaris de les comunitats autònomes estiguin al límit. Aquest dilluns, la Unió Europea va recomanar el confinament en totes les zones amb una incidència superior als 500 casos per 100.000 habitants. Amb les dades actuals, 42 milions de persones a Espanya haurien d'estar confinades, i només es lliurarien cinc regions: Canàries, Cantàbria, Astúries, Navarra i el País Basc.

La setmana passada, les comunitats autònomes van tornar a demanar al ministre de Sanitat, Salvador Illa, una ampliació de les seves competències per prendre mesures més dures. Tot i això, Sanitat va rebutjar la proposta i va fer una crida als territoris per utilitzar les eines que ofereix l'actual estat d'alarma.

Accelerar el ritme de vacunació

Amb el confinament sobre la taula, la gran esperança per superar la pandèmia són les vacunes. Però Rafael Bengoa també és molt pessimista en aquest apartat pel lent ritme de vacunació. Un fet que, segons la seva opinió, no és només culpa de Pedro Sánchez: «Hi ha coses que depenen del govern espanyol, però hi ha altres que no. S'ha d'assegurar que amb les vacunes que tenim ho fem bé i ràpid, però fins setembre no tindrem el 70% de la població vacunada».

Diversos experts han posat l'accent en l'acceleració de la campanya de vacunació per immunitzar el màxim possible de persones abans que la variant sigui majoritària. Això podria succeir el mes de març, si segueix el mateix ritme que al Regne Unit. Donen per fer que si això succeeix, hi haurà un gran increment de contagis, ingressos hospitalaris i defuncions.

Per Bengoa, a finals del 2021, començarem a veure la llum al final del túnel gràcies a l'arribada de la immunitat de ramat i d'un medicament eficaç contra el coronavirus. S'ha de recordar que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va posar com a data el mes de juliol.

Qui hauria de ser el nou ministre de Sanitat

Precisament, aquest dimarts s'ha acomiadat del seu càrrec Salvador Illa, i Rafael Bengoa ha donat la seva opinió sobre el relleu: «És preferible que sigui algú del sector, però els partits polítics del nostre país, inclòs en un estat de guerra, segueixen tenint un pensament únic i per tant els nomenaments són purament polítics». L'exassessor d'Obama creu que un dels grans problemes que ha tingut Espanya durant la pandèmia és la politització dels càrrecs: «És evident que el ministre Illa havia de prendre una decisió entre una cosa i l'altra».