Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu del director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

L'OMS aclareix el futur de la pandèmia: «Cal acceptar-ho, no passarà»

Les vacunes ajudaran a controlar la Covid, però no a erradicar-la, segons l'organisme

Imatge d'arxiu del director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Les vacunes ajudaran a controlar la Covid, però no a erradicar-la, segons l'organisme | EFE


Anunci més que preocupant el que ha fet públic l'OMS en les últimes hores. Les vacunes contra el coronavirus no valdran per acabar amb la Covid-19, sinó per disminuir la mortalitat i les infeccions greus que acaben en hospitalitzacions, ha advertit aquest dilluns 25 de gener Mike Ryan, director d'Emergències Sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut ( OMS).

«L'avantatge de la vacuna és que podem disminuir de manera molt important el nombre de morts, els casos greus i l'impacte en la societat en general, i en aquest sentit podríem tornar a una vida normal», va afirmar l'alt càrrec de l'OMS , Mike Ryan, sense donar un termini concret per a la tornada a l'antiga normalitat.

La meta que el nou coronavirus podria morir amb la vacuna ha quedat enrere per algunes raons, com ara la presència del coronavirus en molts països del món, la dificultat de dur a terme mesures integrals i el subministrament millorable de les vacunes.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

«El més probable és que la malaltia segueixi present per molt temps»

«La cobertura de les vacunes no arribarà al punt en què s'aturarà la transmissió del tot. El més probable és que la malaltia segueixi present per molt temps, tret que es compleixin les mesures de prevenció i la cobertura de vacunació que es requeriria», ha avisat l'expert en una roda de premsa realitzada aquest dilluns.

Ryan ha confessat que, si certs grups de població no estan dins de la vacunació, especialment els adults joves, «llavors tindrem problemes per erradicar aquesta malaltia. No crec que haguem de considerar l'eliminació o l'erradicació d'aquest virus com a mesura del nostre èxit. Tindrem èxit si reduïm la capacitat d'aquest virus de matar, portar la gent a l'hospital i destruir les nostres vides des del punt de vista econòmic», ha dit.

Ryan ha assegurat que l'objectiu clar a dia d'avui ha de ser controlar el virus «i no que el virus ens controli a nosaltres». Per fer-ho, l'OMS posa en valor la necessitat que hi hagi una distribució equitativa de les vacunes perquè puguin ser administrades en els grups més vulnerables al coronavirus: els sanitaris, la gent gran i les persones que pateixen malalties cròniques, en tots els països del món i no de forma exclusiva en aquells que han arribat a acords amb les farmacèutiques que estan fent les vacunes.

La producció de la vacuna d'AstraZeneca, en el punt de mira

En un altre ordre de coses, en les últimes hores la Comissió Europea ha carregat contra la companyia anglosueca AstraZeneca i li ha llançat una amenaça de represàlies judicials per incomplir el contracte i un seguit de mesures que farien impossible que s'exportés la vacuna que s'elabora a les plantes que s'ubiquen a Europa.

«La Unió Europea vol saber exactament quantes dosis han estat produïdes per AstraZeneca fins ara, exactament on i si s'han entregat i a qui», ha dit la comissària de Sanitat després d'aquesta reunió, en la qual la resposta de l'empresa a les seves preguntes «no ha estat satisfactòria». Insisteix que vol que «les dosis pactades en el contracte i prefinanciades es lliurin com més aviat millor i que el nostre contracte es compleixi plenament».

D'altra banda, la companyia Pfizer ha notificat una baixada temporal en els seus nivells de producció, però la Comissió Europea ha donat per bones les raons de Pfizer, segons les quals estaríem parlant d'un breu descans a la seva planta belga per, d'aquesta manera, produir una major quantitat de vacunes en els mesos següents.