Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona amb una bossa i una mascareta

Un expert explica com posar-se bé la mascareta que més protegeix

Hi ha un gran debat sobre l'ús de les mascaretes a Espanya

Imatge d'una persona amb una bossa i una mascareta
L'ús incorrecte de la mascareta pot reduir la seva efectivitat | ISTOCKPHOTO

L'ús de la mascareta és una de les primeres mesures que es van imposar quan va arribar la Covid-19 al nostre país. Ara bé, encara sorgeixen dubtes sobre la seva utilitat. Al departament de Salut hi ha preocupació per l'ús de les mascaretes, ja que s'està debatent sobre quin tipus de mascareta és més eficaç. 

Alguns països europeus, com França, han recomanat fer servir mascaretes més segures, amb una capacitat de filtració del 90%. D'altres com Alemanya o Àustria han anat més enllà i han instal·lat l'ús obligatori de les mascaretes FFP2 en el transport públic o en els comerços.

Mentre el debat ja ha arribat al nostre país, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuneix aquest migdia amb el cap de l'executiu gallec, Alberto Núñez Feijóo, a la Moncloa. L'objectiu de Núñez és imposar l'ús de les mascaretes FFP2, considerades EPI, que són les aconsellades per als professionals més exposats al virus.

I mentre es decideix si les mascaretes FFP2 seran obligatòries per a tota la població, hi ha alguns experts que recorden que un mal ús pot reduir la seva efectivitat. 

Com dur correctament una mascareta FFP2

El professor associat i director del programa Healthy Buildings de l'Escola de Salut Pública TH Chan de la Universitat Harvard, Joseph G. Allen, assegura que tota la població hauria de dur mascaretes FFP2. En una entrevista per a 'Washington Post', ha explicat com fer un bon ús d'aquest tipus de mascaretes.  

Allen ha afirmat que, per molt bona que sigui la capacitat de filtració d'una mascareta, aquesta es veu reduïda si no en fem un bon ús. És per això que ha donat algunes indicacions que hauríem de seguir si decidim posar-nos una mascareta FFP2.

L'objectiu primordial és evitar que tant el nostre alè com les partícules que expulsem per la boca i el nas, s'escapin per la part superior o pels costats. Per tal d'evitar-ho, cal posar-nos bé la mascareta: «La mascareta ha d'estar per sobre del pont del nas, baixar fins a la barbeta i quedar ben cenyida a les galtes», detalla Allen.

D'altra banda, l'expert assenyala que «cada vegada que ens posem la mascareta, cal realitzar una 'verificació de segellat de l'usuari'». Això es pot fer en dos senzills passos: primer, «col·locar les mans sobre la mascareta per bloquejar l'aire que la travessa», i després, exhalar aire. Si la nostra mascareta està ben posada, no hauríem de notar l'aire en els nostres ulls ni com s'escapa pels costats. Finalment, cal comprovar que «es mantingui en el seu lloc movent el cap de costat a costat».