Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general d'una activitat en grup a la residència d'avis de Solsona

Les residències, desbordades: El Govern n'ha d'intervenir una altra

La Residència Hospital Sant Antoni Abat de l'Arboç ha patit un brot que ja afecta 16 persones
Pla general d'una activitat en grup a la residència d'avis de Solsona
La situació a les residències es complica   | ACN

Nou brot de coronavirus a una residència a Catalunya. La Residència Hospital Sant Antoni Abat de l'Arboç, al Baix Penedès, es troba actualment en una situació delicada, després que s'hagin detectat 16 positius al centre, 15 dels quals són residents i un n'és treballador. Aquest brot, que es va declarar el passat 11 de gener, també ha afectat set contactes estrets. 

Per aquest motiu, el Departament de Salut ha decidit intervenir la residència i així mirar d'estabilitzar la situació. A partir d'ara, la direcció i gestió del centre per fer front a la contingència provocada anirà a càrrec de la Fundació Vilaniu, que, a més, aportarà les dotacions de personal que siguin necessàries. Els treballadors habituals del centre, a més, també quedaran sota la direcció de la nova gestora.

Diverses intervencions en els darrers dies

Malauradament, el cas de l'Arboç no és l'únic que s'ha viscut a Catalunya en els últims dies. Aquesta mateixa setmana, el Govern ha hagut d'intervenir diversos centres pels brots de coronavirus que s'han donat. Ahir dijous, es va conèixer la intervenció de la residència de gent gran Font de l'Avi de Vallirana, a la comarca del Baix Llobregat, després que s'haguessin infectat 10 residents dels 11 que té i 4 treballadors dels 6 que hi ha.

Dimarts passat, el Departament de Salut va anunciar la intervenció del Centre Residencial del Sagrat Cor de Jesús i dels Sants Àngels de Barcelona per tal de «reconduir la situació detectada i prevenir nous brots». I és que el brot en aquesta residència barcelonina ja havia afectat, a principis de setmana, a gairebé mig centenar de persones. El dia anterior, dilluns, era el torn de la residència Els Josepets de Vilanova i la Geltrú, que va ser intervinguda després de partir un brot que ha afectat 42 residents i que es troba actiu des de finals de novembre del 2020. Des d'aleshores, la transmissió del virus s'ha mantingut al centre en el qual han mort vuit residents per Covid-19.

Diumenge de la setmana passada, a més, també s'intervenia la residència per a gent gran Sant Josep de Malpartit, al municipi d'Alpicat (Segrià) per un brot que afectava una vintena de persones, entre residents i treballadors.

El brot a la residència de Salou, estabilitzat

D'altra banda, el brot detectat a la residència STS Salou es troba estabilitzat, segons ha informat el Departament de Salut, després que ja n'hi hagi cap persona ingressada en centres hospitalaris o sociosanitaris. El brot en aquesta residència manté una xifra acumulada de 25 morts, sent 95 els pacients que han passat la malaltia. Actualment, hi ha 35 residents que continuen sent positius, però que ja es troben al centre. D'altra banda, el brot també ha afectat 44 treballadors, tot i que 30 ja han superat la Covid-19 i han pogut tornar a la feina.