El coronavirus segueix desbocat a Espanya. En les darreres hores s'ha registrat un nou rècord i el pitjor encara està per arribar. L'eufòria inicial per l'arribada de les vacunes i l'esperança que el 2021 sigui l'any de la recuperació s'està veient frenada per un sobtat augment dels casos després de les festes de Nadal.
Enmig d'aquest panorama també creix la preocupació per la ràpida extensió de les noves variants del coronavirus. En especial, la soca britànica, que està darrere dels casos del Regne Unit i se sospita que està influint també a la tercera onada d'Espanya. El doctor en Salut Pública, Elvis García, posa en qüestió que la vacunació sigui el principi del fi, com va dir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i adverteix que «el pitjor està passant ara i així serà durant un mes».
La seva preocupació se centra precisament en la soca britànica del coronavirus, i creu que «si s'acaba imposant, hi haurà el doble de morts». El prestigiós doctor de Harvard considera que a Espanya «estem veient l'impacte de Nadal i seguiran pujant els casos relacionats amb la nit de Cap d'Any i Reis. A més, es desconeix si la vacuna protegeix, més enllà dels símptomes. El 95% de la gent que ha rebut la dosis de Pfizer no tindrà símptomes, però no sabem si pot tenir el virus i transmetre'l».
Per això adverteix que «fins que no estigui vacunada una gran part de la població no podrem relaxar les mesures». El doctor té clar el culpable, i assenyala el govern espanyol per no haver pres les decisions adequades des del primer moment, al març: «Em segueix sorprenent que el govern segueixi anant a la seva sense involucrar a gent que té experiència en aquestes coses». L'especialista demana que les decisions les prenguin els que saben, i lamenta que les mesures «són un 30% epidemiològiques i un 70% polítiques».
Critica el ritme de vacunació a Espanya
Elvis García ha posat especial èmfasi en la «lamentable» campanya de vacunació que, segons la seva valoració, presenta «xifres de campanya de la grip, no de vacunació durant una epidèmia». Segons Sanitat, s'han posat el 51% de les vacunes disponibles a Espanya a dia d'avui amb Astúries com la comunitat amb un percentatge més alt, un 75%.
El problema, segons el doctor, és que «en tenir una gestió descentralitzada es produeixen asimetries entre comunitats i comparacions entre elles. Estem parlant d'un nombre tan baix que totes les comunitats haurien de tenir la capacitat d'utilitzar totes les que reben cada setmana». La realitat és que la campanya de vacunació ha estat molt diferent entre les regions, amb unes comunitats més ben preparades que d'altres.
Però inclòs en les comunitats amb un ritme més alt, Elvis García tem que no serà suficient: «Inclòs si em dius que volen vacunar a 600.000 persones en un mes, serien 20.000 al dia, i també es podria fer. Que no ens ceguin els números». Ell ha estat un dels grans defensors de la centralització de la gestió de la pandèmia i la vacunació.
«No és moment de dir ximpleries»
El doctor assenyala que no hi ha hagut una coordinació correcta per començar a administrar vacunes i que aquí radica l'error que explica la lentitud a Espanya. Per això ofereix una solució: «La logística és complicada si mai has fet una vacunació massiva, d'aquí que jo cregui que els governs haurien de trucar a gent com Metges Sense Fronteres perquè expliquin com funciona això, el problema és que som molt tossuts intentant demostrar que el nostre sistema de salut és molt sòlid i competint entre comunitats».
Però adverteix que «no és el moment de dir ximpleries». Amb les mesures, per exemple, creu que són «un pegat, com tota la gestió del coronavirus». Creu que tot s'ha de centrar a fer tests massius i rastrejar els contactes perquè tota la resta no resulta eficaç: «Ara que tenim aquí la vacuna jo ja dono la batalla per perduda i anem posant pegats setmana sí, setmana també».
El doctor acusa els partits de fer política amb el coronavirus i té clar que la tercera onada a Espanya té com a origen les festes de Nadal. «El personal sanitari sap lluitar millor amb la malaltia, la gent entén millor els símptomes i les causes i va abans als hospitals, i per aquí anem millor, però ull, perquè sembla que ja no ens importa tenir 300 o 400 morts diaris», assegura.
El doctor recorda que el primer confinament es va fer quan els tres dies anteriors no s'havia arribat ni a les 1.000 defuncions. «Aquest nou estatus després de tants mesos de pandèmia fa que les decisions no siguin les adequades perquè ens hem habituat, estem jugant amb foc perquè com se'ns escapi de les mans i la soca britànica s'estableixi podríem doblar el nombre de morts actuals i tornar al caos del principi», conclou.