Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

«A Espanya no li quedarà altra que confinar de nou a la gent»

Michael T. Osterholm, reputat epidemiòleg a escala mundial, pronostica el pitjor dels escenaris sobre la pandèmia

La crisi sanitària provocada per la Covid-19 manté als experts molt preocupats. Són ja diversos mesos els que portem lluitant contra el virus, i encara no hem pogut notar els efectes d'un descens notable que ens ajudi a veure la llum al final del túnel. Amb cada vegada més contagis a l'ample i llarg del món, els pronòstics no són gens bons.

Aquest és el sentiment que embarga als científics i epidemiòlegs, que es mostren molt pessimistes sobre el final de la pandèmia. Michael T. Osterholm, un dels epidemiòlegs amb més reputació a escala mundial, adverteix que els pròxims tres mesos seran «els més foscos de la pandèmia». És important parar atenció a l'opinió d'Osterholm, perquè ja va vaticinar l'any 2017, en el seu llibre 'La amenaza más letal', l'arribada de la Covid-19.

L'expert, coneixedor del seu camp, fa mesos que avisa de l'arribada de noves malalties infeccioses, entre les quals es troba una espècie de grip que podria tenir efectes tan devastadors com l'epidèmia que va assolar el planeta en els anys 1918 i 1919 i que va provocar la mort d'entre 50 i 100 milions de persones a tot el món.

Els seus pronòstics són sempre molt negatius, però la veritat és que de moment no ha errat en ells. Michael T. Osterholm sap que existeixen molts avanços en el que a la vacuna contra el coronavirus es refereix, però opina que encara passaran setmanes perquè es doni amb la fórmula exacta per a acabar amb el virus. Setmanes que suposaran «les més fosques de la pandèmia». Així ho vaticinava en una entrevista per al programa 'Meet the Press', de l'NBC, i que recull el diari 'AS'.

«Les vacunes no estaran disponibles de manera significativa fins a principis del tercer trimestre del pròxim any» explicava. Encara amb la vacuna ja en el mercat, l'epidemiòleg considera que passarà algun temps perquè la gent s'animi a vacunar-se pel fet que existeix «un problema» en el missatge que es dona a la població sobre la seva seguretat. «La meitat de la població dels EUA es mostra escèptica ara mateix sobre posar-se la vacuna».

Osterholm també va opinar sobre la situació de la pandèmia a Espanya. L'expert va lloar la forma en què al nostre país es van prendre les mesures per a frenar els contagis, en una entrevista per a 'El Confidencial'. «Va prendre mesures fermes i responsables per a intentar frenar la propagació del virus», va opinar el mes d'agost passat. No obstant això, malgrat les restriccions, ja va vaticinar que Espanya «tenia dificultats per a mantenir-lo contingut» i va augurar un nou confinament.

«Probablement serà necessari examinar la situació regió per regió i confinar novament. Som conscients del dolor econòmic i social que això causarà, però el cost de no fer res probablement seria molt major» va pronosticar Michael T. Osterholm.