La pandèmia de la Covid-19 ens ha canviat la nostra manera de viure el dia a dia. Des del mes de març passat, ens hem hagut d'acostumar a viure sense abraçades, petons i sense sentir la proximitat amb la qual tant gaudíem. La distància de seguretat i l'ús de la mascareta s'han imposat en la nostra vida i, encara que encara hi ha gent reticent a fer cas de les recomanacions, la majoria de la població ja s'ha acostumat a sortir al carrer degudament protegit.
Moltes han estat les informacions que ens han arribat sobre la mena de mascareta que més protegeix i el seu ús correcte, però ara, un expert a escala mundial sobre la transmissió per aerosols, ha posat en relleu el gran error que cometen alguns homes. I ens referim al gènere masculí, perquè en ells recau l'advertiment que ha llançat José Luis Jiménez, professor de la universitat de Colorado als Estats Units.
Aquest expert de reconeguda fama mundial, ha estat entrevistat pel diari 'El Heraldo', on ha ressaltat què cal evitar fer quan portem mascareta. És sabut l'eficaç que és estar ben protegit per a no contreure el virus i per això hem de continuar complint amb les recomanacions fins que finalment arribi la solució definitiva contra el coronavirus. «No llevar-se la mascareta en interiors i mai parlar sense mascareta, perquè quan parlem exhalem deu vegades més aerosols que en respirar», adverteix Jiménez.
Durant l'entrevista també ha destacat el fonamental que resulta portar la mascareta degudament ajustada a la cara perquè «un buit del 2% li lleva la meitat de la seva capacitat de filtració». Fins a aquí són consells aplicables a tota la ciutadania, però l'expert, veient les imatges d'Espanya, ha subratllat un error molt comú que afecta directament els homes i que aquests haurien d'evitar. «Ho sento, però els homes haurien d'afaitar-se», sentència José Luis Jiménez.
La màscara, millor sense barba
La recomanació de l'expert sobre la necessitat d'afaitar-se la barba es justifica en què una barba espessa pot provocar que la mascareta no s'ajusti degudament a la cara, provocant buits que poden facilitar l'entrada del virus. A més, el borrissol facial té altres inconvenients en aquests temps de pandèmia.
D'una banda, portar una barba espessa i mascareta dificulta encara més la respiració. Aquesta empresona el borrissol provocant que la circulació d'aire sigui encara menor. A més els patògens recollits en la màscara poden acabar en els pèls de la barba que, si no es renta correctament, poden acabar en superfícies o persones.
La importància d'un bon ajust de la mascareta
Només fa falta donar un cop d'ull a la gent que ens envolta perquè nosaltres mateixos siguem conscients del mal posada que algunes persones porten la mascareta . Deixant a un costat els que la hi col·loquen per sota del nas o en la barbeta, resulta fonamental que portem una mascareta que s'ajusti bé a la nostra cara. Ni més gran ni més petita, simplement ha de quedar ben estreta al rostre per a evitar filtracions.
Sobre aquesta qüestió s'ha pronunciat José Luis Jiménez durant una entrevista realitzada en 13TV després de veure les imatges dels espanyols. El científic va alertar que «la majoria de la gent porta la mascareta molt mal» començava dient. «Això vol dir que l'ajusten malament. Hi ha buits en el nas, en els costats, i per aquí pot el virus infiltrar-se» explicava.
Per a explicar la seva teoria va assenyalar la imatge d'un home que sortia en pantalla on es veu perfectament que no porta la mascareta ben ajustada: «Aquest senyor que tenen en la pantalla té la mascareta mal ajustada, amb forats per aquí i li està entrant l'aire. Això es veu molt. No és el mateix una mascareta per a un projectil, que és un parapet, que una mascareta per al fum, que ha de tenir molt millor ajust» advertia Jiménez.