El coronavirus no dóna treva, i mentre Espanya es veu immersa en el pitjor moment dels rebrots, Els especialistes no deixen de repetir que a hores d'ara és molt important recordar les tres mesures preventives: higiene de mans, distància de seguretat, i ús de mascareta. De totes elles, hi ha una especialment important.
Ja no queden dubtes que l'ús de la màscara és la mesura més efectiva per combatre el coronavirus. De fet, el director del Centre per al Control i Prevenció de Malalties als Estats Units, Robert Redfield, creu que el seu ús massiu asseguraria el control de la pandèmia en un temps rècord. «Si tothom es posés mascareta, la pandèmia podria estar sota control entre quatre i vuit setmanes», ha assegurat Redfield. En unes declaracions per a una important publicació científica.
I no ho diu per dir. La seva estimació es basa en un estudi de l'hospital Mass General Brigham de Massachusetts, que va comprovar l'eficàcia de les mascaretes usades per sanitaris per evitar la propagació dels diversos. Aquestes declaracions xoquen amb la posició de president dels Estats Units, Donald Trump, que s'ha mostrat escèptic amb l'ús de mascareta i ell mateix evita per tots els mitjans deixar-se veure amb ella posada. El seu país segueix liderant les pitjors xifres de la pandèmia al món: 3,7 milions de contagis i 140.218 morts.
Pel que fa a les màscares, els experts confirmen que la ideal és aquella capaç de bloquejar les gotes respiratòries que provenen de la tos o els esternuts, la manera més habitual per la qual les persones transmeten el nou coronavirus, i també aquelles partícules més petites que es troben en l'aire.
Les més efectives
L'Organització Mundial de la Salut (OMS), Per la seva banda, recomana mascaretes mèdiques per als professionals de la salut, gent gran, persones amb afeccions importants i aquelles que hagin donat positiu o mostres de símptomes. Les persones sanes han d'usar mascaretes de tela de com a mínim tres capes.
Segons les investigacions científiques, les màscares més eficients són les N99 i les N95. Per això es recomanen per a treballadors sanitaris, ja que ambdues se segellen al voltant del nas i la boca de manera que les partícules no poden passar i contenen fibres que filtren els patògens. Aquestes màscares frenen la infecció d'un 94 a un 99%. Les mascaretes quirúrgiques són les segones en el rànquing de les més segures, encara que un estudi britànic assegura que les mascaretes híbrides són l'opció casolana més segura. En un estudi preliminar s'ha descobert que aquelles que combinen cotó amb un altre material com seda, gasa o franel·la, són capaços de filtrar més del 80% de petites partícules.
En tot cas, el que és evident que aquest estri s'ha convertit en la nostra gran eina per combatre el coronavirus mentre no aparegui una vacuna o un tractament eficaç. El seu ús massiu i habitual aconseguiria doblegar la Covid-19, segons l'expert Robert Redfield.