Pla obert de la platja Gran de Lloret de Mar

Un expert el viatges assegura que el turisme no es recuperarà l'any 2021

La inseguretat per les restriccions està fent que molts turistes descartin les vacances d'estiu i Nadal de 2021

Després d'un estiu horrible ja ho podem dir: la temporada ha estat un desastre per al sector turístic. Després d'una petita onada d'optimisme el mes de juny per la millora de la situació epidemiològica a Espanya i l'obertura de les fronteres, l'arribada dels rebrots i les restriccions d'altres països van enfonsar el turisme d'estiu al nostre país.

Encara que la temporada està ja perduda, el sector turístic tracta de mirar al futur amb optimisme: si arriben les promeses ajudes del Govern i una vacuna que permeti recuperar la vella normalitat, l'estiu que ve el sector podria experimentar una notable millora.

Les restriccions del Regne Unit afecten directament el turisme a Espanya

No obstant això, els primers auguris dels experts en viatges no són tot tan bons que caldria esperar. A Regne Unit, la premsa es fa ressò de les previsions del prestigiós periodista de viatges Eoghan Corry, que adverteix que en 2021 les agències es portaran una nova decepció davant el desolador panorama que deixen les successives ones de contagis. 

Segons aquesta previsió, amb l'increment imparable de casos de contagis i defuncions per coronavirus a Regne Unit i la petició del Govern que els britànics no abandonin el país si no és estrictament necessari, la cosa es pot complicar. Segons les noves mesures, els anglesos no poden abandonar les seves cases excepte per a treballar o per a anar al col·legi. I encara menys el país.

Cal no oblidar que el Regne Unit és un dels principals països emissors de turisme a Espanya, i les restriccions imposades a l'estiu per als turistes britànics va ser una de les principals causes de les enormes pèrdues del sector. Si l'evolució no millora, la temporada estiuenca de 2021 està de debò perill.

Les quarantenes imposades en alguns països europeus fan perillar el turisme

En clau interna, l'expert en viatges Eoghan Corry ha advertit als britànics que l'any que ve la situació turística pot ser fins i tot pitjor. Si enguany el país ha pogut salvar més o menys la situació per a aquells turistes que van entrar o van sortir del país, això podria no succeir l'any que ve.

El prestigiós periodista de viatges, que treballa per a la publicació britànica Travel Extra, avisa que «cal esperar que les fronteres estiguin obertes completament, sense quarantenes per a altres països, al maig de l'any que ve. Però el que estic escoltant en el sector és que moltes persones estan descartant les vacances d'estiu de 2021».

Segons les informacions que rep el periodista, les oficines de turisme estan rebent cada vegada més cancel·lacions per a l'estiu que ve. «Això no vol dir que no hi haurà activitat estiuenca, sinó que no existiran suficients senyals per a tornar a posar-ho tot en marxa per a estiu de 2021».

Els perills de viatjar en 2021

Per les informacions que li arriben, Eoghan s'atreveix a dir que tot el 2021 serà un fracàs per al sector. I no sols per a estiu. Segons afirma, «pel que estem veient, el Nadal de 2021 està descartat». A més, assegura que les aerolínies planegen operar un quart i un terç de la seva freqüència habitual el pròxim estiu.

«Els viatgers incondicionals continuaran viatjant, però si encara existeixen restriccions i segueixen les quarantenes imposades als quals tornen a casa, els treballadors tradicionals que no poden permetre's dues setmanes sense treballar no viatjaran», ha dit Eoghan, conscients que les restriccions poden no haver decaigut l'any que ve.

A més, subratlla que cal tenir en compte un altre risc per als turistes, i és la possibilitat que el país al qual viatgen es vegi sotmès a confinament de sobte i sense previ avís. La seva previsió és que «tal com està la cosa, sembla que tota Europa està entrant i sortint del confinament durant els mesos que vénen». 

«Si la teva destinació de vacances cau en un confinament, corres el risc com a turista de no poder prendre un vol ràpid a causa de la reducció de vols de les aerolínies», adverteix. Això crea un clima d'inseguretat que fa que molts turistes que normalment viatgen, molts d'ells a Espanya, descartin fer-ho l'any que ve.