Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El volcà Cumbre Vieja en erupció

Una experta del CSIC explica què passarà a partir d'ara amb el volcà

Inés Galindo, vulcanòloga del CSIC, aclareix tots els dubtes sobre l'erupció volcànica a La Palma

Arran de la destrucció provocada per l'erupció del volcà de La Palma, els experts en la matèria segueixen fent comentaris al respecte. El diari 'As' ha contactat amb una entesa en aquest procés eruptiu, Inés Galindo, que és vulcanòloga de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya del CSIC (IGME-CSIC) i porta gairebé quinze dies treballant sobre el terreny.

Galindo ha donat el seu punt de vista sobre l'evolució del volcà aquests últims dies. Des de la breu apagada fins a la posterior reactivació, acabant amb l'arribada del riu de lava al mar.

Quan se li ha preguntat per la fase en què es troba l'erupció volcànica, Galindo ha assegurat que «continua actiu. Té una activitat més aviat hawaiana, molt efusiva, amb molta emissió de colades de lava. Al cràter principal encara hi ha una erupció una mica estromboliana, amb emissió de piroclastos, però és molt poc explosiva», explica.

L'evolució prevista del volcà de La Palma, segons una experta del CSIC

«Estem veient com evoluciona i amb què ens sorprèn. En principi, ara té una activitat molt més tranquil·la que la que ha tingut fins ara», sosté l'experta.

Sobre si pot combinar dos tipus diferents d'erupcions, Inés ho té clar. «La liquiditat o la fluïdesa de la lava depèn molt de la quantitat de gasos i de la temperatura que té. En realitat, ha tingut tres tipus de fases eruptives», explica.

«Hi ha la hawaiana, que principalment consisteix en l'emissió de colades de lava i piroclasts molt calents que cau i es consolida al voltant d'un centre d'emissió, però molt baix, i l'estromboliana, que és la que ha originat aquest con gran que teníem a la part alta», apunta.

«També hi ha els polsos freatomagmàtics, que és quan entra una mica d'aigua al conducte i es produeix una petita explosió. Aquests són els tres tipus d'estils eruptius que hi ha hagut en l'erupció», conclou.

 

«L'erupció es va prendre un descans fins que va trobar l'energia que necessitava per a seguir»

Pel que fa a l'apagada produïda a principis d'aquesta setmana, afirma que és «habitual que tingui un moment de descans. Pot tenir una baixada de la columna, una pèrdua de pressió. No és que acabi l'erupció, sinó que s'està es pren un descans fins que trobi l'energia que necessita per a seguir en erupció», expressa.

Entre la gent de La Palma també hi ha certa preocupació de si la lava pot acabar sortint per altres punts de l'illa. Sobre aquesta possibilitat, Galindo explica que «estem a l'espera de veure l'evolució. En altres erupcions hi ha hagut altres fissures eruptives paral·leles a la primera, però cal anar veient com evoluciona per a poder fer un pronòstic», assegura.

També se li ha preguntat per la pluja de vidres que alguns havien anunciat dies enrere. «Quan la lava entra al mar, es produeix una expansió brusca de l'aigua pel contrast de temperatura. Llavors tenim aquest núvol de vapor d'aigua».

L'experta del CSIC exposa que «quan la lava entra al mar amb aquesta temperatura tan alta, provoca reaccions químiques que generen gasos, com l'àcid clorhídric, que poden ser tòxics. Si es detecten aquests gasos, és millor allunyar-se'n o p protegir-se amb un mocador».

 

«Estic segura que la gent de La Palma se sabrà adaptar a aquesta nova situació»

Pel que fa al fet que la Caldera de La Palma pugui arribar a fracturar-se, Inés no ho veu factible. «L'escenari ara mateix és que no es produirà un esqueixament del Cumbre Vieja».

«Aquest tipus de fenòmens de grans esllavissades no es produeixen només movent una massa conjunta. S'ha demostrat que el que es produeix són petits esllavissaments, no un gran lliscament amb un volum enorme que genera un tsunami».

Finalment, l'experta del CSIC envia un missatge a la població de La Palma, que viu angoixada pel succés volcànic des de fa més d'una setmana.

«És difícil, perquè veus el patiment de la gent que està directament afectada. Són moments complicats, però crec que entre tots podem tirar endavant i estic segura que la gent de La Palma se sabrà adaptar a aquesta nova situació», ha finalitzat.