Muntatge símptomes òmicron

Una experta envia un contundent avís sobre els vacunats i l'òmicron

Rosemary Boyton adverteix que els pacients que es van contagiar de la COVID-19 poden infectar-se fàcilment amb òmicron

Tot i que hem après a viure amb la  COVID-19, la població continua tenint tanta por del virus com el primer dia. La veritat és que, a mesura que ha anat passant el temps, han aparegut noves variants que han generat més preocupació i han posat en perill la nostra salut.

El mes de desembre passat, hi va haver un repunt de casos per l'arribada d'una nova variant, anomenada  òmicron, a Espanya. Aquesta mutació de la COVID-19 va generar un greu risc pel seu alt índex de contagi i pel perill que suposava per al sistema immune.

Després d'uns mesos en alerta pels nombrosos pacients infectats amb òmicron, la situació sanitària es va tornar a controlar. No obstant això, una destacada immunòloga ha alertat els habitants contagiats de coronavirus que no estan fora de perill d'infectar-se d'aquesta mutació perillosa.

Tot i que aquests pacients ja han experimentat el virus, el cert és que òmicron ataca agressivament el sistema immune. Per això poden infectar-se de la mateixa manera que un individu que no s'ha contagiat mai de la COVID-19.

Grup de persones fent cua amb mascareta
La variant d'òmicron continua sent un perill per la població. | EP

 

Una immunòloga reconeguda llança un missatge d'alerta sobre òmicron

Rosemary Boyton, una reputada immunòloga britànica en un estudi publicat per a la revista Science ha llançat un avís a la població que es va contagiar de coronavirus a la primera onada. «Si es va infectar durant la primera onada de la pandèmia, aleshores no pot augmentar la seva resposta immune si té una infecció per òmicron», ha assegurat.

Així mateix, un grup d'investigadors d'aquest mateix estudi van comunicar que encomanar-se de la variant òmicron no oferia una protecció alta del sistema immune, sinó tot el contrari.

«Quan òmicron va començar a estendre's per tot el país, la gent seguia dient que estava bé i que això milloraria la immunitat de les persones», ha assenyalat Boyton.

Aquesta teoria es va confirmar perquè es va dur a terme un seguiment de les experiències de vacunació i infecció dels investigadors a 731 sanitaris britànics vacunats tres vegades. El període de vacunació d'aquests treballadors va comprendre des del març del 2020 fins al gener d'aquest mateix any.

El procediment esmentat es va dur a terme amb l'objectiu d'analitzar els anticossos i cèl·lules T presents al sistema dels treballadors cap a la variant òmicron.

D'aquesta manera, els resultats van indicar, al marge de si s'havien contagiat prèviament de la COVID-19, que els nivells de cèl·lules T contra les proteïnes d'aquesta mutació eren baixos.

Mentre que el nombre de proteïnes òmicron era més gran als nivells d'anticossos en comparació amb altres variants. Unes dades que, en efecte, confirmen que un pacient que ha estat contagiat per coronavirus es pot infectar perfectament d'aquesta mutació.

Una infermera vacunant una dona gran
El sistema immune perilla davant la variant d'òmicron. | Canva

 

Els investigadors, inquiets pels resultats obtinguts

Tot i els resultats obtinguts d'aquesta investigació britànica, la veritat és que es va trobar una dada rellevant per a una part de la població. D'aquesta manera, els habitants que han estat infectats per la variant òmicron comptaran amb més protecció davant de futures mutacions de la COVID-19.

Tot i això, encara que pot ser positiu, el cert és que els resultats del present estudi van preocupar en excés els investigadors. Així mateix, ho va afirmar l'expert, Danny Altmann.

«No estem obtenint una immunitat col·lectiva, no estem generant una immunitat protectora contra òmicron. Aleshores ens enfrontem a no sortir de l'altra banda de les infeccions, reinfeccions i infeccions avançades», va comunicar l'immunòleg.

Per motius evidents, cal extremar les precaucions, novament. La societat no es troba fora de perill de contagiar-se d'aquesta perillosa mutació per la inexistència d'anticossos contra aquesta.