Fotomuntatge de Pedro Sánchez i diners.

El futur d'Espanya després de l'estiu, negre: «Les coses empitjoraran»

Els experts auguren una situació crítica

El futur de l'economia espanyola no pinta gens bé. La cistella de la compra, els combustibles i els serveis bàsics com el gas o la llum han multiplicat els preus durant les últimes setmanes. Tot això repercutirà de manera important a les llars del país.

El prestigiós economista Santiago Niño Becerra va fer a la Cadena Ser una valoració de tot el que encara ha d'arribar. Assegura que «s'està entrant a una zona borrosa» i augura una «tardor complicada». No es mostra gens optimista.

Entén que és lògic que la gent no vulgui preocupar-se del que passarà a mitjà-llarg termini. «És una cosa psicològica, és per això que vivim el moment i ja després veiem el que passa», va dir a La Ventana.

Captura de Santiago Niño Becerra al programa 'FAQS'.
Santiago Niño Becerra revela tot el que passarà a partir de setembre. | TV3
 

Explica que «gran part de la població no vol pensar en què passarà en tres mesos. Estem davant de l'últim estiu, com la pel·lícula», ha indicat.

Durant el període estival, s'incrementa considerablement el consum en bars i establiments hotelers. Això podria ser sinònim que l'economia va pel bon camí, però Niño Becerra no ho considera així.

Diu que aquestes pràctiques que duen a terme les famílies a l'estiu resulten contraproduents i compliquen la recuperació del país. Gran part dels estalvis, es destinen a «omplir bars, restaurants, carreteres i platges». Aquesta manera d'actuar, segons ell, va en contra de la rebaixa de la inflació.

L'economia d'Espanya, amb problemes en tres mesos

L'economista reconeixia en una entrevista a La Voz de Galicia que les pròximes setmanes seran «un carpe diem, viu el moment». Una altra cosa ben diferent és el que patirà al país a partir del setembre, quan «les coses es torçaran de veritat».

Assenyala que la situació que ha de venir serà diferent de l'experimentada en l'anterior crisi. «No estem el 2007, quan ningú sabia per on anar», recorda. A més, lamenta que les postures que hagi de prendre el Govern de Pedro Sánchez no siguin les correctes.

Imatge d'una platja de Gandia.
Les platges es tornaran a omplir a l'estiu, però el problema arribarà a la tardor, augura l'economista. | CatalunyaDiari

 

Considera que les mesures que han d'adoptar els governants per rebaixar la inflació «no són políticament correctes». A això se li uneix que el 2023 hi haurà eleccions i això «juga en contra de l'economia».

Segons la seva opinió, la inflació disminuirà d'una manera «lenta». La previsió del Banc d'Espanya és que ho faci al voltant del 5%.

Niño Becerra reacciona al comentari d'un hostaler

Les vacances tornaran a moure milions d'espanyols durant els pròxims mesos. El turisme és un dels grans motors de l'economia d'aquest país. Tot i això, el sector hostaler torna a posar el crit al cel davant la falta de professionals.

És un fet que porten denunciant des de fa temps. El propietari de l'Asador Guadamina, a Marbella, José Eugenio, va escriure un tuit abordant el problema. «Segueixo sense trobar gent per treballar», va començar dient.

«Arriba la temporada alta d'estiu i no tinc cambrers, ni ajudants de cuina, ni res. Però hi ha tres milions de persones cobrant el subsidi de desocupació. Això, com es menja?», es preguntava l'empresari.

En un altre tuit, Niño Becerra donava les claus per evitar aquesta situació. Explicava que n'hi havia prou amb pagar més i millorar les condicions laborals dels empleats per aconseguir mà d'obra. Per això, també va citar el president dels Estats Units.

«Penso que aquí es podria aplicar el que va dir el president Biden a un grup d'empresaris que es queixaven d'aquesta mateixa situació. 'Pay them more', i això incorporaria 'improve their working conditions'», va dir.