María Isabel Tapia és biòloga, doctora en Bioquímica i Biologia molecular, i ha escrit diversos llibres sobre càncer i salut. A Espanya és coneguda per la seva tasca divulgativa en les xarxes socials i per escriure un blog des que va començar la pandèmia. 'Nius' ha parlat amb ella per analitzar especialment el tema de les mascaretes. La gent vol saber quina és la millor i per què. Des de fa uns mesos, l'oferta de mascaretes ha crescut i no és senzill decantar-se per una o altra.
Un dels temes recurrents en les últimes setmanes ha estat l'ús de les mascaretes FFP2. Tapia considera que «s'ha de diferenciar entre les FFP2 clàssiques, les que hi ha hagut sempre, que estan dissenyades per evitar inhalar aerosols o gasos perillosos, i en aquestes el segellat és bàsic, de les d'ara».
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«Actualment, la norma s'ha relaxat, per adaptar-se a les necessitats de la pandèmia, i les FFP2 típiques, les que més s'utilitzen, han passat d'un ajust molt bo a un just no tant bo, o fins i tot dolent en molts casos. Les que es venen amb just a les orelles no són les mateixes FFP2 que hi havia fa un any. Hi ha mascaretes que es venen com FFP2 i a simple vista ja es veu que no s'ajusten bé», adverteix Tapia.
«No hi ha mascaretes suficients per a tots»
«Com que no hi ha suficients mascaretes d'aquestes per a tots, s'ha fet una normativa més laxa. Moltes de les orelles no s'ajusten bé perquè no s'avalua l'ajust, sinó la capacitat de filtració. Se li dona més importància a la filtració que a l'ajust. No hi ha mascaretes suficients per a tots. Quan parlem d'FFP2 s'ha de matisar. Les d'ara o les d'abans? Les que s'ajusten a les orelles no segueixen les mateixes normes que les clàssiques. En parlar d'FFP2 s'ha de matisar molt. Jo recomano utilitzar la quirúrgica amb ajustadors o l'FFP2 original, amb just al clatell, per darrere del cap», explica en una entrevista.
Preguntada per la comercialització del 'fixthemask', tires per ajustar les gomes al clatell, l'experta assenyala que «ho he comprat i estic encantada. Noto que ajusta molt bé, es pot regular. I a més, està avalat per un estudi científic de la Universitat de Wisconsin. Ho han mesurat i han vist que en la quirúrgica, amb aquest ajustador, l'eficàcia de filtració efectiva -tant a través del filtre com a través de la vora- s'aproxima molt a les FFP2 originals, a les bones: supera el 90%», assegura.
Els quatre aspectes claus en una mascareta
L'experta espanyola adverteix que «és més fàcil respirar, és molt còmode, i s'entén molt bé al parlar. Jo he donat classes a la universitat i estava molt més còmoda amb aquest sistema que amb l'FFP2 original. S'ha de tenir en compte que l'FFP2, si està ben ajustada, et deixa marques a la cara perquè fa una espècie de ventosa. Una FFP2 ben ajustada no és gens còmoda. La comoditat també és molt important perquè són moltes hores d'ús, i es parla molt poc d'això. Hi ha quatre coses importants en una mascareta: filtració, ajust, respirabilitat i comoditat», exposa.
Per resumir, María Isabel Tapia considera que la millor mascareta per a la població general és aquella «mascareta quirúrgica amb un bon sistema d'ajust. Per exteriors i interiors. I hi ha una altra opció, també: posar una mitja de niló a sobre de la quirúrgica: tallar-la i col·locar-la sobre de la mascareta. Ajudar al fet que segelli millor, perquè enganxa la mascareta interior a la cara. És un sistema molt fàcil, però clar, a la gent li preocupa l'estètica. Depèn de quanta gent ho faci, si ho féssim molts es generalitzaria i no es veuria tant estrany. En l'àmbit científic, se sap que funciona des dels anys 80», finalitza.