Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Elisenda Paluzie i Carles Puigdemont.

L'ANC pressiona ERC: Prefereixen la CUP fora del Govern i presidint el Parlament

La presidenta de l'ANC pregunta a ERC quant temps s'ha d'esperar un referèndum acordar i l'amnistia
Elisenda Paluzie i Carles Puigdemont.
Elisenda Paluzie, en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, aposta perquè hi hagi un govern independentista que prepari un procés d'independència. En una entrevista a 'Ràdio 4 i La2', Paluzie creu que l'entrada de la CUP a l'executiu català li donaria «més força i estabilitat» però ho considera «complex». I en aquest context, ha assenyalat que una alternativa de pacte de legislatura seria que la CUP assumís la presidència del Parlament. Paluzie també ha preguntat a ERC quant temps s'ha d'esperar un referèndum acordat i l'amnistia tenint en compte que l'estat espanyol ja ho ha rebutjat. I ha apostat per fer compatible el diàleg i preparar des de les institucions el pla B, és a dir, preparar la independència «efectiva».

Paluzie veu contradiccions «molt grans» en el programa de la CUP per entrar en un govern en un marc autonomista i ha citat que els anticapitalistes, per exemple, volen la suspensió del pagament del deute. La presidenta de l'ANC ha subratllat que hi ha altres alternatives a la d'entrar en un govern i ha apuntat cap a la presidència del Parlament. «La presidència del Parlament en mans de la CUP seria una cosa important. La gran força la tenim al Parlament i sobre la cambra catalana hi ha molta tensió del poder judicial. La CUP si alguna cosa té és que està disposada a desobeir», ha argumentat.

L'ANC pressiona i ataca ERC

D'altra banda, Paluzie ha avisat que un nou govern de JxCat i ERC s'hauria de construir sobre una «nova base» basada en la confiança i en l'objectiu comú de la independència. I és que, segons ha assenyalat la presidenta de l'entitat, hi ha una «dinàmica de desconfiança que s'arrossega des de fa temps». La presidenta de l'ANC defensa que els partits independentistes s'han de posar d'acord sobre l'estratègia i els passos a seguir cap a la independència. I ha recordat que ERC és el partit independentista amb més escons però que en té 33 dels 74 independentistes i, per tant, no té la majoria d'escons dins de l'independentisme.

En aquest sentit, ha preguntat al partit d'Oriol Junqueras fins quan s'ha d'esperar a un referèndum acordat. Segons l'ANC, s'ha de fer compatible el diàleg amb l'Estat i anar preparant des de les institucions l'escenari d'una independència «efectiva» sense acord amb l'estat espanyol. Paluzie, però, no ha concretat si aquesta via passaria per un nou referèndum o reactivar la declaració unilateral d'independència.

Paluzie aposta per revisar els Mossos

Pel que fa a les manifestacions dels últims dies que han acabat amb aldarulls, Paluzie ha dit que no es vol centrar en les conseqüències sense tenir en compte les causes, tot afegint que les causes comporten unes conseqüències determinades. I en aquest sentit, ha preguntat quin missatge ha donat l'estat espanyol als joves quan ha posat a presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per pujar dalt d'un cotxe de la Guàrdia Civil per demanar als manifestants que es calmin i se'n vagin a casa. «Evidentment que no aplaudeixo que es trenquin vidres però no m'agrada que els comerciants del Passeig de Gràcia diguin que van tenir la nit dels vidres trencats. No banalitzem el nazisme», ha afegit.

En relació a l'actuació dels Mossos, ha apostat per una revisió perquè «fa massa temps que en aquests operatius passen coses que no han de passar». I ha assenyalat que les bales de foam també s'emporten ulls per davant com les de goma.