Imatge d'una pediatra amb un nen, els dos amb mascareta

Una científica revela el futur del coronavirus: «Afectarà sobretot als nens»

La viròloga Sandra Ciesek explica què passarà quan tots ens vacunem

La viròloga Sandra Ciesek, una de les científiques més prestigioses d'Alemanya, ha afirmat en les últimes hores en una publicació científica que la pandèmia arribarà a la seva fi quan gairebé tot el món estigui vacunat, però ha enviat una clara advertència per tots i és que el «virus romandrà» a la nostra vida.

En una entrevista a la revista científica d'Alemanya Focus, l'experta explica que «probablement» el coronavirus serà un virus endèmic, tot i que espera que hi hagi una immunitat col·lectiva gràcies a la vacunació. «Però no està guanyat», avisa. Sandra Ciesek compara la Covid amb la grip, un virus que té «una espècie d'immunitat bàsica perquè alguns estan vacunats i alguns altres l'han tingut al llarg de la seva vida», per la qual cosa és complicat que sigui problemàtic tot i que cada hivern sempre sorgeixen nous contagis.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

«Al futur, els nens en particular s'infectaran de Sars-CoV-2»

Ciesek ha assenyalat que òbviament «sempre hi ha 'gent nova' que arriba a aquest món. Si neix un nen, no té protecció immunològica. A més, en arribar al col·legi es trobarà amb un grup més gran de persones per primera vegada i és probable que s'infecti. Llavors, si els nens no estan vacunats contra el virus, i això ja passa en la infància, les infeccions es repetiran una vegada i una altra. Al futur, els nens en particulars s'infectaran de Sars-CoV-2», assenyala Ciesek.

A més, l'experta alemanya en aquesta mena de virus adverteix que, fins avui dia, les vacunes s'estan aproximant als nens a poc a poc i encara s'han d'adaptar les dosis i els estudis científics a grups de cada vegada menys edat. «Tot i això, encara no s'ha decidit si tots els nens, especialment els nadons, seran vacunats de manera rutinària al futur. S'han d'estudiar dos punts: el benefici real de la vacunació i el fet que els nens normalment no s'emmalalteixen greument», afirma.

D'altra banda, es planteja la següent qüestió: «Què fa la vacuna per aquest nen, si és molt probable que la infecció només li provoqui un refredat? Els pares hauran de decidir això al futur». A la vegada, l'experta viròloga posa sobre la taula que «hi ha nens que pertanyen a un grup de risc perquè tenen malalties prèvies» i, en aquesta mena de situacions, considera que «definitivament han de ser vacunats», quan sigui el moment necessari per això.

La predicció de Marty Makary, expert de la Universitat John Hopkings

Per un altre costat, per Marty Makary, professor i prestigiós cirurgià del Regne Unit, «la Covid-19 desapareixerà majoritàriament a l'abril basant-nos en dades de laboratori, dades matemàtiques, literatura publicada i conversacions amb experts». Makary també es basa en l'observació directa de les dificultats de les proves, especialment per als pobres.

Sobre la seva predicció, el professor creu que hi ha por de parlar d'aquesta: «Molts experts, polítics i periodistes, temen parlar d'immunitat col·lectiva. El terme té connotacions polítiques perquè alguns suggereixen que Estats Units simplement va deixar que la Covid-19 s'expandís per aconseguir la immunitat col·lectiva».

«Alguns experts sanitaris van estar d'acord en privat amb la meva predicció de què hi podria haver molt poca Covid-19 a l'abril, però van suggerir que no parlarà públicament sobre la immunitat col·lectiva perquè la gent es podria tornar complaent i no prendre precaucions o rebutjar la vacuna. Però els científics no haurien d'intentar manipular al públic ocultant la veritat», conclou.