Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una compareixença de premsa, amb les banderes d'Espanya i Europa a la seva dreta

Sánchez 'dispara' a l'independentisme: «Són el 23% del cens»

El president espanyol acusa JxCat de pretendre apuntar-se «victòries que no són seves»

Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una compareixença de premsa, amb les banderes d'Espanya i Europa a la seva dreta
Pedro Sánchez, president del govern espanyol, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha negat aquest dimecres que els resultats del 14-F permetin extreure la conclusió que la majoria de la societat catalana és independentista perquè malgrat que els partits independentistes van obtenir el 51% dels vots, en realitat aquests corresponen al 23% del cens. «El 14-F no va ser un plebiscit», ha dit, i per tant «és inqüestionable des del punt de vista democràtic» que «no es pot avalar cap canvi» estructural «amb aquest suport social». Segons Sánchez, en realitat els catalans han votat a favor d'una senda «d'esquerres i de retrobament» i el candidat del PSC, Salvador Illa, és qui hauria de presidir la Generalitat.

«El 51% de vots independentistes respon al 23% del cens», diu Sánchez

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a la intervenció de la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, que li ha recordat que els partits independentistes ja han superat el 50% dels vots i per tant les formacions independentistes tenen el futur «a les seves mans». «No cometem l'error de seguir deixant-lo a les seves», ha dit Nogueras dirigint-se a ERC i a la CUP.

En la seva rèplica Sánchez ha negat la major i ha posat en dubte aquesta majoria independentista. «Deixi d'exposar el 51% independentista perquè és fals, no hi va haver un plebiscit el 14-F, i el 51% ni tan sols correspondria el 30% del cens com abans, sinó el 23% del cens, és a dir que ha retrocedit 6 punts», li ha etzibat el president del govern espanyol a la portaveu de Junts per Catalunya a Madrid. Segons Sánchez, JxCat intenta apropiar-se de «victòries que no són seves» i malgrat que la seva intenció «no podrà imposar la seva visió del que ha de ser Catalunya a l'altra meitat de catalans, perquè el que han votat és una senda pel retrobament i d'esquerres».

«En algun moment crec que hauran de passar pàgina»

«Per això seria bo que hi hagués un govern progressista a Catalunya, i en algun moment crec que hauran de passar pàgina», ha sentenciat el president. En aquest sentit, ha emplaçat JxCat a «assumir la derrota» i «tornar a la realitat» per gestionar problemes socials i abordar la convivència i el retrobament, que és —ha dit— el que van demanar els catalans el 14 de febrer. En canvi, Sánchez ha «agraït» el suport del PDeCAT a l'estat d'alarma, que segons ha afirmat ha servit per «apuntalar la cogovernament».