Una de les principals preguntes que gairebé tots ens fem sobre la pandèmia actual de coronavirus és quan acabarà. Encara que sembli mentida, ja fa més d'un any que es va diagnosticar el primer cas a Espanya, i estem a res de 'celebrar' l'aniversari del primer estat d'alarma, aquest que ens va tenir tancats a casa durant més de dos mesos gairebé sense poder sortir-ne, excepte per urgència o necessitat.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Durant aquest any de pandèmia hem après a conviure, en una certa manera, amb el virus. Mesures que al principi ens semblaven molt estranyes ara són el pa de cada dia, com l'ús obligatori de la mascareta o els aforaments limitats en gairebé qualsevol lloc públic.
Quan semblava que la situació començava a 'cronificar-se', és a dir, que molts ja pensaven que viuríem anys així, van començar a arribar les primeres vacunes, en temps rècord. I, de fet, Espanya ja ha vacunat a un milió de persones amb pauta completa de dosi contra la Covid-19.
Això ha generat esperances, no només aquí, també en molts altres països del món que ja estan vacunant a la seva població, i part de la societat comença a veure llum al final del túnel. Hi ha experts, fins i tot, que creuen que aquest pròxim estiu ja podria recuperar-se una certa 'normalitat', que encara que no seria completa, faria que el nostre dia a dia se sembli molt més al que teníem abans.
Devi Sridhar, professora i presidenta de la Unitat de Salut Pública Global de la Universitat d'Edimburg, s'ha atrevit a donar la seva visió sobre com serà el final de la pandèmia, que molts veuen a prop, però ella opta per ser una mica previnguda i prudent, ja que no creu que aconseguim posar fi ràpid a la pandèmia ni de manera brusca.
Segons ha explicat en un article en el mitjà 'The Guardian', «és poc probable que la pandèmia acabi de manera brusca, si no més aviat lentament» i dependrà de cada país, del seu ritme de vacunació i del control que exerceixi sobre el virus.
Com era previsible, Sridhar creu que els països 'rics' seran els primers a recuperar la normalitat, a través de les proves de detecció, les vacunes i uns millors tractaments, però admet que els països més pobres sofriran més i s'enfrontaran a més onades de contagis.
Els països rics podrien recuperar una certa normalitat aquest mateix any
«Lamentablement, aquesta és la història de la salut mundial», explica la professora, que afegeix que «els problemes són controlats i després oblidats ràpidament per les parts riques del món, com el xarampió, les galteres, la rubèola, la tuberculosi i la poliomielitis, que continuen sent problemes importants en les parts més pobres».
L'experta explica que els països europeus, Nova Zelanda, Austràlia, els Estats Units, el Japó, el Canadà, el Regne Unit i altres països del denominat primer món tenen millor capacitat de rastreig, per la qual cosa poden arribar a una situació d'eliminació del virus si se suma a les restriccions i al control de fronteres per a evitar importar casos de països on la pandèmia no estigui controlada.
Així, el control de la pandèmia no serà global, com molts s'esperaven, sinó que es donarà 'país per país'. En aquest sentit, Sridhar creu que si els països rics són capaços de vacunar a tota la seva població i controlar la pandèmia, podran eliminar les restriccions i recuperar una vida 'normal' en els pròxims «sis a vuit mesos».
Això significa que en aquests països es podria tornar a obrir les escoles i universitats, els bars, restaurants, gimnasos, espectacles culturals i fins i tot grans esdeveniments esportius i culturals que fins ara han quedat en suspensió, com a concerts o festivals de música.
En aquest sentit, la professora demana als governs dels països rics que no s'acontentin a controlar la pandèmia en els seus territoris, i creï que quan això ocorri, els esforços han d'anar enfocats perquè altres països amb menys recursos puguin començar a recuperar-se.