Persona quitándose los guantes de forma correcta para evitar contagio de Covid-19

El que diuen alguns experts sobre utilitzar guants per sortir al carrer

Els experts deixen clar si els guants són efectius per evitar el contagi

A poc a poc anem sentint que el confinament arribarà molt aviat a la seva fi. Amb això podrem recuperar alguns aspectes de la nostra vida normal sempre tenint en compte les mesures de seguretat i higiene que passaran a formar part del nostre dia a dia.

No obstant això, gran part de la població encara sent dubtes sobre com ens hem de protegir degudament quan sortim al carrer. Després d'entendre l'ús correcte de les mascaretes i quines protegeixen més, ara arriba el torn a un altre complement: els guants.

Des del govern ens han recomanat l'ús de mascaretes, sobretot si anem amb transport públic però res han dit sobre l'ús dels guants. A falta de respostes, els experts s'han avançat i han explicat que el seu ús no és recomanable, ja que es poden convertir en una font molt contaminant.

«És un error» utilitzar guants per sortir al carrer

Alberto Torres, expert i catedràtic en Medicina Preventiva i Salut Pública de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene, ho té clar: utilitzar guants per sortir al carrer «és un error» i el sustenta en dues raons. La primera, que atorga una falsa sensació de seguretat: «Pensem que per portar-los ja estem protegits, però és a l'inrevés, tindrem major probabilitat de recollir el virus i apropar-lo a la cara, amb la qual cosa en realitat el risc augmenta».

Torres assenyala que l'ús de guants només és per quan es realitzen activitats necessàries com la cura d'un malalt o es manipulin restes biològiques o químics. Lluny d'aquestes activitats, no es tracta d'una mesura de protecció per a la resta de la població.

L'expert suggereix que un bon rentat de mans és l'única mesura eficaç per evitar contagis, ja que l'ús de guants només facilita la transmissió d'un objecte a un altre, segona raó per la qual no hem d'usar-los. «Un se'ls col·loca i té una barrera entre la pell i la mà. Però suposem que toco quatre superfícies: pom, barana, l'aixeta del bany i torno a l'ordinador. Què he fet amb els guants? Els he canviat cada vegada que he fet això? Perquè les mans me les puc rentar constantment, però els guants no me'ls canviaré tota l'estona, cada vegada que toco alguna cosa» explica. De fet s'han donat casos de pacients o familiars que han arribat amb els guants posats als hospitals i se'ls han fet treure i rentar-se les mans amb desinfectant.

El gel desinfectant, el millor aliat

Alberto Torres deixa clar que una bona higiene de mans amb aigua i sabó o gel desinfectant és el millor per evitar el contagi i la propagació, per això aconsella: «Portar una solució hidroalcohòlica que pots fer servir les vegades que vulguis i et manté les mans desinfectades».