La pandèmia del coronavirus va tancar la població mundial durant més de tres mesos a casa i sembla que encara no s'ha acabat. Podria ser que el futur encara fos pitjor que tot el que ha passat.
Existeix la possibilitat que aquest no sigui l'últim estat d'alarma que visquem i això deixa la població mundial en xoc.
No estem preparats pel pitjor
Aquestes van ser les declaracions de la científica britànica Sarah Gilbert, experta sobre el coronavirus i cocreadora de la vacuna d'AstraZeneca . L'entrevista completa es va reproduir a través de la BBC el dilluns 6 de desembre a la nit.
Ha assegurat que una futura nova pandèmia podria arribar a ser «pitjor» que l'actual. D'aquesta manera, Gilbert ha demanat que s'augmenti la inversió en recerca per enfrontar-se a aquest possible futur amb més preparació.
«Aquesta no serà l'última vegada que un virus amenaci les nostres vides i mitjans de subsistència. La veritat és que el proper podria ser pitjor. Podria ser més contagiós, més mortal, o les dues coses», ha explicat la científica.
La veu de l'experiència
La 'Conferència Richard Dimbleby', que recopila anualment personalitats del món de la ciència, les arts i l'empresa, ha estat l'encarregada de fer intervenir Gilbert.
La professora de vacunologia de la Universitat d'Oxford ha fet que la seva vacuna contra el coronavirus arribi a més de 170 països, ajudant a frenar aquesta pandèmia. Es tracta de la injecció més utilitzada a tot el món.
Tot i això, ha reclamat que tots els avenços científics que hem aconseguit «no es perdin» actualment per falta de finançament. Seria un pas enrere després de tot l´esforç fins ara.
«No podem permetre una situació en què, després de passar per tot el que hem passat. Ens trobem que les enormes pèrdues econòmiques que hem patit fan que encara no hi hagi fons per a la preparació davant d'una pandèmia», ha expressat la científica.
Òmicron, una altra vegada protagonista
Gilbert també ha aprofitat per parlar de la nova variant del coronavirus, l'Òmicron, que cada vegada és més extensa arreu. El Regne Unit, per exemple, s'ha vist en l'obligació d'intensificar la campanya de vacunació i de l'ús de la màscara al transport i als comerços.
Ha advertit que aquesta variant «conté mutacions ja conegudes que augmenten la transmissibilitat del virus». A més, «els anticossos induïts per les vacunes o per la infecció d'altres variants poden ser menys eficaços per prevenir el contagi amb Òmicron».
Ha demanat prudència a la població fins a conèixer més sobre el virus i poder prendre mesures per frenar la propagació.
Un país que ja no dona abast
El Regne Unit ha estat sens dubte un dels territoris del vell continent que més ha patit la pandèmia del coronavirus. Segons les dades sanitàries, ha anunciat més de 145.500 morts des de l'inici de la pandèmia i diumenge passat va informar de 246 casos confirmats per Òmicron al país.
El govern britànic ja ha posat fil a l'agulla per aturar l'extensió del virus. És per això que els viatgers hauran de presentar un test negatiu abans d'embarcar i una prova PCR en els dos dies següents al vol. Encara més, hauran de passar per un petit confinament fins a l'obtenció dels resultats.