Pla curt del president de la Generalitat, Pere Aragonès, presidint el Consell Executiu extraordinari

Retiren la Creu de Sant Jordi a un sacerdot acusat d'abusos sexuals

Una investigació de l'Arquebisbat de Barcelona concloïa al maig que hi ha «indicis fundats» de la comissió del delicte

En els últims anys han sortit a la llum molts escàndols sexuals vinculats amb persones relacionades amb l'església. En concret, aquells on algun personatge eclesiàstic ha estat acusat d'abusos sexuals, sigui en l'actualitat o en un passat no molt llunyà. 

Els darrers temps, tot i no estar vinculat als abusos o agressions sexuals, un dels que més ha sonat és el de l'exbisbe de Solsona, Xavier Novell. Va renunciar del càrrec el passat mes d'agost i es va convertir en un autèntic serial. Es va explicar que estava aparellat amb Sílvia Caballol, una escriptora de narrativa eròtica, i finalment es van casar aquest novembre.

El Govern de la Generalitat ha decidit aquest dimarts trencar un vincle que tenia amb un capellà que està acusat d'abusos sexuals. La relació que unia ambdues parts és la Creu de Sant Jordi.

Li retiren la Creu de Sant Jordi

La Creu de Sant Jordi és una distinció de la Generalitat creada amb la finalitat de «distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural».

Un guardó dissenyat per l'orfebre Joaquim Capdevila i s'atorga des de l'any 1981. Des de llavors, 1.753 persones i institucions l'han rebut. Ara, una persona s'ha quedat sense.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d'aquest dimarts a Palau, ha anunciat una decisió que han pres. En concret, la retirada de la Creu de Sant Jordi a Josep Lluís Fernández Padró, capellà acusat d'abusos sexuals, i que va rebre aquest distintiu l'any 2007.

La portaveu ha explicat que el Govern ha «acordat revocar» el guardó al sacerdot jubilat de l'Arxidiòcesi de Barcelona, després de «les gravíssimes acusacions» contra ell. De fet, una investigació de l'Arquebisbat va concloure a finals de maig que hi ha «indicis fundats» de la comissió del delicte.

Un home va presentar una denúncia contra Fernández Padró per presumptes abusos sexuals quan tenia 16 anys. El Tribunal Eclesiàstic va reconèixer els indicis.

El sacerdot jubilat va renunciar per voluntat pròpia a tots els seus càrrecs i responsabilitats pastorals a l'Arxidiòcesi de Barcelona fa mesos. Va ser cofundador del Cos Provincial de Bombers Voluntaris de Barcelona en 1960 i de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (ASBOVOCA).