Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor

La DGT envia una alerta: demana que tornis ja si estàs de pont

Preveu que el nou front fred que arribarà aquest dimarts a Espanya afecti de manera important diverses comunitats

La DGT ha advertit els ciutadans que es troben a la meitat nord d'Espanya amb motiu del pont de la Constitució i la Immaculada. I és que els avisa que davant la previsió de nevades per al dimecres 8 de desembre, serà vital que avancin el seu retorn a casa.

La raó no és altra que l'entrada d'un nou front d'aire fred a partir d'aquest dimarts 7 de desembre. La neu podria dificultar el trànsit a la meitat nord peninsular dimecres i dijous. «Poden afectar no només vies secundàries, sinó també vies d'alta capacitat», segons ha alertat la DGT aquest dilluns 6 de desembre en un comunicat.

L'alarmant missatge de la DGT als viatgers que són al nord d'Espanya

El prec de la DGT als conductors és clar. «Avancin el retorn als seus llocs d'origen i no esperin dimecres per sortir a la carretera», diu la nota de premsa.

Imagen de un día de nevada en España
La borrasca Barra complicarà molt el temps aquesta setmana al nord d'Espanya. | Arxiu
 

«El motiu és l'entrada a partir del dia d'aquest dimarts d'un nou front d'aire fred i posterior descàrrega de precipitacions en forma de neu. Podrien dificultar la circulació per carretera a la meitat nord peninsular dimecres i dijous d'aquesta setmana. I que podrien afectar no només les carreteres secundàries, sinó també les autovies i autopistes», prossegueix la nota.

Alhora, consideren vital que aquells ciutadans que resideixin en aquesta zona del país «evitin tots aquells viatges que no siguin imprescindibles i esperin que no hi hagi alertes meteorològiques».

Així afectarà un nou front fred a la península Ibèrica

La DGT avisa que el front fred avançarà per la meitat sud-est peninsular i les Balears, més feble, però fixant un flux de l'oest o nord-oest fred humit.

Aquest front provocarà una baixada de la cota de neu entre 400 i 800 metres a l'extrem nord. Serà de 600 a 900 al centre i de 1000 a 1400 al sud-est. Per això, s'esperen nevades a la serralada Cantàbrica, Pirineus, Sistema Ibèric i Sistema Central i en àrees planes amb força altitud.

Hi pot haver nevades importants a l'interior nord-oest i fins i tot la neu podria arribar al litoral del Cantàbric. L'Aemet prediu un risc d'entre el 40% i el 70% perquè s'acumulin 18 centímetres de neu per sobre dels 600 o 900 metres a la Serralada Cantàbrica. Mentrestant, podrien acumular-se fins a 10 centímetres al Pirineu d'Osca per sobre dels 700 o 800 metres d'altitud

Aquest dilluns, 15 vies estaven tallades per la neu de les 57 afectades en total. Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Cantàbria, Catalunya, Navarra i la Rioja, són aquelles on més s'ha complicat el trànsit les últimes 24 hores.

 

Pel que fa a les pluges, s'esperen abundants xàfecs a gran part de la Península Ibèrica. A més, hi haurà alguna tempesta dispersa a Galícia, Cantàbric i Pirineus occidentals.

Alerta per un sistema frontal relacionat amb la borrasca Barra

L'empitjorament del temps és degut a un nou sistema frontal relacionat amb la borrasca Barra, ubicada a l'oest d'Irlanda. Aquest afectarà des d'aquest dimarts gran part de la Península.

L'enfarinada a la Vall de Camprodon d'aquest 24 de novembre
Aquest dimecres, la neu podria caure a cotes relativament en baixes al nord d'Espanya. | Xavier Segura
 

Mentrestant, dimecres també afectarà les Balears, amb nevades i fortes ratxes de vent a àmplies zones, segons prediu l'Aemet.

L'AEMET avisa que la cota de neu baixarà fins als 700 metres a la Serralada Cantàbrica occidental ia Galícia al final de dimarts. A més, als Pirineus la cota estarà al voltant dels 1000-1600 metres a la part més occidental i sobre els 1400-2000 a la resta.