Diverses persones menjant i bevent al voltant d'una taula

Les recomanacions dels experts: Com celebrar Nadal i evitar contagis de Covid

Les dates més assenyalades de l'any s'acosten i comencen a sorgir els dubtes sobre què fer o què no fer

Ara sí que sí, Nadal és a tocar i són molts i els que pensen en els plans per a aquestes festes. Sopars o dinars d'empresa, reunions familiars els dies assenyalats, compres dels regals, sortides a restaurants, etc.

Totes aquestes coses impliquen una cosa molt perillosa, tenint en compte que encara no hem deixat enrere la pandèmia del coronavirus. Grans aglomeracions o reunions de persones.

Sens dubte, és una cosa a tenir molt en compte si es vol evitar contagiar-se de covid durant aquestes festes. És per això que els experts ja han començat a parlar i donar les seves claus per evitar infectar-se de coronavirus, o infectar altres persones, aquest Nadal.

Els consells dels experts per a aquest Nadal

És clar que la situació no és la mateixa que fa un any, per això tampoc ho són les restriccions. Precisament per aquest motiu, els experts coincideixen en una cosa, aquest Nadal serà important la protecció personal.

Ara que podem decidir què fer i què no, cobra vital importància la decisió personal.

Menjars d'empresa i reunions familiars, sí o no?

Els experts ho tenen força clar, cal trobar un equilibri entre celebrar Nadal i quedar-se totes les festes a casa sense veure ningú. És per això que afirmen que, malgrat que l'opció més segura sempre és evitar aquest tipus de reunions, es poden dur a terme.

Però com s'haurien de fer? Com diem, amb protecció personal davant de la covid . Alguns experts recomanen, en cas de ser l'amfitrió, no convidar persones no vacunades. En cas d'anar de convidat, assegureu-vos que cap no vacunat hi assisteix, sinó, és millor no anar a la celebració.

L'epidemiòleg Pier Luigi Lopalco ho deixa molt clar: «Ni convidar no vacunats ni anar a casa seva».

Una altra opció que es recomana és fer proves d'antígens abans de la reunió. Si es dóna la circumstància que es detecta algun positiu, aquest podrà evitar anar a la celebració i posar en risc la resta.

Cinc persones celebrant un sopar de Nadal amb mascaretes
Les reunions familiars o de feina són perilloses, però es pot reduir el risc | ISTOCKPHOTO (SABRINA BRACHER)

 

Pel que fa a aquest tema, la viròloga Margarita del Val afirma: «Si ens reunim amb els avis, encara que estiguem tots vacunats, encara que ells estiguin vacunats amb la tercera dosi, hauríem de fer el test d'antígens just abans del dinar de Nadal, i això ens dóna una capa addicional de prevenció que per a aquest parell de mesos ens vindrà bé».

A més, assegura que, sempre que es pugui, es redueixi el nombre de persones a aquestes reunions. «L'any passat, el que passava és que es contagiava la família sencera de covid. Si fem una reunió de 25, ens contagiarem els 25 probablement».

Encara que és cert que també ha assegurat que aquest any seria tot més lleu en haver molts vacunats a cada família.

Evitar esdeveniments multitudinaris o compres a grans zones comercials?

SI per alguna cosa es caracteritza Nadal, especialment el darrer dia de l'any, és per l'aglomeració de persones als carrers. Les compres d'última hora, les passejades per veure els llums encesos, cavalcades de reis o el comiat de l'any serien els moments de més risc.

De moment, no hi ha restriccions imposades en aquest sentit. Tot i això, els experts ja avisen que anar a aglomeracions d'aquest tipus seria una «irresponsabilitat». Això sí, sempre que no es pugui mantenir la distància entre persones.

El Mercat de Nadal de Reus del 2020, amb l'arbre al mig, projecció de llums i les parades formant un cercle al voltant de la coca central de la plaça
Preocupen les aglomeracions que hi pugui haver als carrers i locals. | Laia Solanellas

 

I no només pel moment en si, sinó també per la manera d'arribar a aquests llocs. En cas d'agafar transports públic, avisen que és molt important «desinfectar les mans abans d'entrar-hi i després de baixar» per evitar el contagi de covid.

Preguntat per les compres de Nadal, l'expert Lopalco afirma que tampoc no ens hem de tornar «paranoics». Es pot sortir a fer les compres i no preocupar-se de més per tocar objectes que una altra gent ha pogut tocar a la botiga: «No hi ha problema. No ens tornem paranoics».

Abraçades i petons amb familiars que no veiem des de fa temps

Com diem, per a molts Nadal és una època de retrobaments amb persones que no veiem des de fa temps. Abans de la pandèmia el més normal era rebre aquestes persones amb petons i abraçades però, què fem ara?

Mans embolicant un regal de Nadal.
Sortir a comprar els regals de Nadal no ha de ser cap problema. | iStockPhoto (ASIFE)

Pier Luigi Lopalco recomana evitar aquesta conducta, però dóna una recomanació per als que volen continuar fent-ho: «No hi ha risc zero. Si no es pot evitar, utilitzem el gel desinfectant abans. Conductes obsessives no, bona higiene si».

Celebrar sí, però amb precaució

Així doncs, sembla que molts experts hi estan d'acord. Com amb tot a la vida, cal mantenir un equilibri i no arribar als extrems.

Es pot celebrar aquest Nadal amb amics i família? Sí, segons els professionals es pot fer. Es pot fer sense cap mena de precaució o cura personal? Rotundament no.

L'investigador Salvador Peiró ho diu molt clar: «No recomanaria quedar-se a casa, que no es pugui fer res, però tampoc que puguem fer tot el que no vam fer l'any passat».

Per tant, aquest tornarà a ser un Nadal diferent, però no tant com l'any passat. Cal tenir en compte que, malgrat que la pandèmia no s'ha acabat, el virus està força controlat a Espanya, punt molt positiu per a aquestes festes.

Això sí, caldrà esperar a veure l'evolució de les dades les properes setmanes. I és que, com sabem, els contagis ja estan pujant i, encara que no preocupa gaire, tot pot canviar molt ràpid.