Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor

O fas un tràmit amb el teu carnet ja o la DGT et pot posar una multa de 6.000 euros

La DGT obliga a fer un tràmit al carnet de conduir per evitar una multa de molts diners

No hi ha cosa que faci més ràbia que pagar una multa de trànsit. Aparcar en una zona prohibida, anar a més velocitat de la permesa en algun tram o saltar-se algun senyal de trànsit són els exemples més comuns d'infraccions. Moltes vegades, circular de manera indeguda ha suposat als ciutadans una despesa econòmica molt elevada.

Imatge d'un radar en una carretera.
Cada dia hi ha multes de trànsit a Espanya. | CEDIDA
 

A més a més, aquest mes de desembre s'acosten canvis. Una nova preocupació ha sorgit en els conductors en saber que poden ser amonestats amb una multa que arribaria a la xifra de 6.000 euros. Un autèntic 'cop de pala' econòmic.

Qui avisa no és traïdor

La DGT ja ha recomanat els ciutadans fer un tràmit al carnet de conduir durant el mes de desembre, si és que encara no ho han fet. Aquesta formalització servirà per poder continuar conduint en territori nacional o estranger després de les festes nadalenques de manera legal.

El motiu és simple. I és que el Brexit ha implantat a tots els britànics la regularització de la seva situació per poder circular a Espanya. D'aquesta manera, els espanyols faran el mateix per poder conduir al Regne Unit.

A aquesta implementació se'n sumen altres canvis que entraran en vigor d'aquí a poc. No superar els 20 km/h en avançar en carreteres convencionals, la prohibició de 0,0 alcohol als joves de 16 anys o la possible renovació del permís de conduir per a les persones grans són les mesures més destacades.

Al 2022 s'acaba la 'ganga'

Els permisos de conduir del Regne Unit deixaran de tenir vigència a la Unió Europea a partir de l'any que ve. En cas de no fer el tràmit corresponent, el conductor s'enfrontarà a la multa de 6.000 euros.

Control de seguretat de la Guàrdia Civil de Trànsit
A partir del 2022, aquesta nova norma entrarà en vigor. | GTRES
 

Els ciutadans britànics han vist com es veu afectada la seva circulació a la resta de països de la UE. També per als conductors de la UE, que hauran de fer la formalització per conduir a la Gran Bretanya.

No hi ha més remei

Els anglesos s'havien acostumat a circular amb el carnet nacional a altres països, com a Espanya. No obstant això, si encara volen circular per aquest territori, es veuran obligats a canviar el permís de conduir.

Dona agafant un carnet de conduir espanyol.
Els ciutadans britànics hauran de fer un tràmit al carnet de conduir per circular fora de la Gran Bretanya. | EFE
 

Només es permetrà la circulació en territori espanyol amb permisos expedits a la nació, redactats en castellà o acompanyats d'una traducció oficial. En canvi, hi ha certificats que si ho permeten sense necessitat de cap tràmit.

Els estipulats al Conveni Internacional de Ginebra (1949) i Viena (1968), a més dels països que tenen acords com Espanya, podran conduir sense cap problema.

Tic tac...

Aquells que encara no han formalitzat aquesta llicència, tenen un mes per fer front al canvi. Quan ho facin, rebran el nou carnet i podran circular a partir de Cap d'Any per terres estrangeres. L'única cosa que pot trencar aquest tràmit és un possible acord entre la Unió Europea i el Regne Unit.

En cas de no complir el pas previ, el permís de circulació no estarà en regla per circular. Això seria sinònim de conducció il·legal.

Vindria a significar que el carnet no és vàlid i que el respectiu conductor serà perillós per a la seguretat viària. Si les autoritats localitzen algun cas, la persona acusada es pot preparar per buidar les butxaques, per què la broma li sortirà cara.