Imatge d'un home conduint un cotxe

La DGT adverteix: multa per conduir amb algunes peces de roba

Els conductors no coneixen tota la normativa de trànsit i aquesta pot sorprendre

L'arribada de l'hivern suposa la tornada de les baixes temperatures. Arribar al cotxe després de fer una passejada pel carrer quan fa molt fred és un gran plaer. Tancar la porta i encendre la calefacció del vehicle dona una certa sensació de satisfacció, sobretot, quan fa tant fred que ni tan sols sents les extremitats.

Quan les temperatures són tan baixes, la decisió que tots prenem és agafar la peça que més abriga del nostre armari. Aquesta acció, en cas que hagis de conduir, és un error i la Direcció General de Trànsit (DGT) ja ho ha advertit.

La peça que no has d'utilitzar per a conduir

Algunes vegades, encendre la calefacció del cotxe no és suficient per compensar el fred que fa a l'exterior. Així doncs, moltes persones opten per no treure's l'abric en entrar al cotxe i fer-lo servir mentre condueixen.

El que algunes persones no saben és que conduir amb aquesta peça posada, sobretot si és molt gruixuda, no és recomanable. I no només això, ja que també et pot caure una multa per fer-ho.

Entre els consells habituals de la DGT es troba el de portar peces adequades i còmodes al volant, tant de vestimenta com de calçat. Així, la normativa no ho prohibeix de manera explícita, però no seguir amb la recomanació pot incomplir amb alguns preceptes del Reglament General de Circulació.

Així doncs, seguint estrictament la normativa, el conductor està obligat a utilitzar roba que garanteixi els moviments. En aquesta línia, cal destacar que un abric voluminós pot dificultar la mobilitat del conductor davant qualsevol imprevist.


És per això que pot ser susceptible de sanció si un agent de circulació ho considera. Això no vol dir que no es pugui circular amb una jaqueta o un abric al volant, però s'ha de recórrer a peces fines i no inflades. Amb aquest tipus de peces, podràs conduir sense problemes i evitaràs ser sancionat.

No és l'única peça de roba 'prohibida'

Una altra peça de roba que no s'hauria de fer servir al volant són els guants. Aquest complement impedeix manejar els comandaments del cotxe de manera adequada, ja que podria fer relliscar el volant o la palanca de canvis si es condueix amb ells.


Tal com passa amb les xancletes a l'estiu, tampoc hi ha una normativa que prohibeixi de manera expressa fer servir guants per conduir, tot i que un agent de circulació podria considerar que es viola l'article 18.1 de la normativa general de circulació.

Aquest article recull que «el conductor d'un vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l'atenció permanent a la conducció, que garanteixin la seva pròpia seguretat, la de la resta dels ocupants del vehicle i la dels altres usuaris de la via».

El preu de la multa

Conduir amb una peça de roba que limiti la llibertat de moviments és considerat una infracció greu. Per això, implica multes de fins a 200 euros, encara que amb aquesta sanció no suposa la pèrdua de punts del carnet.