L'escola Turó del Drac de Canet de Mar, el 3 de desembre de 2021. (Horitzontal)

Primera escola a Catalunya obligada a fer un 25% de classe en castellà

Diverses famílies s'han oposat a la mesura i han iniciat protestes | El 9 de desembre es començarà a aplicar

Fa poc més d'una setmana que el Tribunal Suprem donava un fort cop a la immersió lingüística en català. Una decisió que obligava a impartir el 25% de les classes en castellà.

Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obligat una escola pública d'educació infantil i primària de Catalunya a fer un 25% de les hores en castellà. En concret ha succeït en una classe de P5 de l'escola Turó dels Drac de Canet de Mar.

Una família del centre va demanar fer la meitat d'hores en castellà, però el tribunal ha dictat unes mesures cautelars que obligaran a partir del 9 de desmbre a fer el 25% de l'horari lectiu en castellà. D'aquesta manera, es faran en castellà tres de les cinc tardes de la setmana i dues hores més en horari de matí la resta de dies. 

Mobilització de la resta de famílies

La resta de famílies ja s'ha començat a mobilitzar davant el que considera una «vulneració» del model lingüístic. L'Ajuntament de Canet de Mar també fa costat a les famílies i veu la mesura com un «atac» a l'escola catalana.

De fet, la regidora d'Educació, Rosabel Madrid, anima les famílies a mantenir viva la reivindicació per «protegir» el model d'immersió lingüística a Catalunya. Madrid recorda que el sistema educatiu català és d'èxit des de fa molts anys i lamenta que hi hagi qui vulgui «canviar l'ensenyament».

En aquest sentit, un dels pares que ha liderat l'organització de les famílies, Marcos de Vera, ha explicat que el sentiment generalitzat és que la mesura a què obliga el TSJC «vulnera el dret a educar els fills en un model que permet el creixement dels infants amb totes les garanties de desenvolupament».

Les famílies preveuen fer mobilitzacions en els pròxims dies, tot i que encara no han concretat com.

El nou horari en castellà

La direcció va informar aquesta passada tarda de dijous dels canvis en el grup de P5. A partir del dijous, 9 de desembre, hi haurà els canvis i ja es farà la primera hora en castellà, de 10 a 11 hores del matí.

Per a la resta de dies, l'escola determina que per complir amb el 25% en castellà, es facin íntegrament en aquesta llengua les tardes de dilluns, dimecres i divendres. També es farà en castellà una hora durant el matí (de 10 h a 11 h) els dimarts i els dijous. De Vera lamenta la imposició i recorda que els infants ja aprenen igualment el castellà.

En els pròxims dies, la regidoria d'Educació convocarà de manera extraordinària el Consell Escolar Municipal per debatre el nou escenari amb la comunitat educativa per tal de «cercar solucions per defensar el model educatiu i el català a les aules».

La regidora tem que el precedent en aquest centre pugui generar un efecte contagi en altres grups o en altres escoles.