Ja és un fet que Òmicron habita entre nosaltres. Aquesta nova variant del coronavirus resulta encara més veloç i amb més capacitat de transmissió respecte a les altres formulacions del virus.
És per això que els països del món temen per la seva situació sanitària, que podria veure's realment afectada. Per això, el confinament en alguns dels territoris ha deixat de ser un secret de domini públic, i molts governs s'han posat en marxa per endurir les restriccions que anteriorment havien aixecat.
Si només és una punxada
La mesura que, segons les autoritats, ens pot portar al camí de la normalitat, no és altra que la vacuna contra el coronavirus. De fet, es continua reiterant que és molt recomanable passar per aquest procés de vacunació per evitar més riscos sanitaris.
I és que es tracta de la millor opció davant de l'aparició de noves variants, ja que una injecció pot salvar una vida. En el cas d'Espanya, la població del territori és una de les que més persones vacunades tenen a tot el món.
Renovar-se o morir
Tot i això, el coronavirus s'ha anat expandint fins a arribar a mostrar fins a cinc variants que fan encara més dificultosa la seva eliminació. Actualment, l'última és la que està amenaçant en gran part Sud-àfrica, l'anomenada Òmicron.
Per frenar-la, les farmacèutiques ja han posat fil a l'agulla per adaptar les seves dosis al comportament d'aquesta nova formulació del virus. Així que, observen i estudien les seves reaccions perquè la vacuna sigui tan efectiva com sigui possible.
Altres variants anteriors com la Beta i la Delta ja van posar en dubte la utilitat d'algunes injeccions, cosa que fa pensar que amb Òmicron pot passar un episodi similar. El motiu principal és que la nova variant compta amb moltes mutacions a la proteïna de bec.
Pfizer, primera al podi
La primera aprovada a tot el món, no és altra que la vacuna Pfizer, que podria estar a punt per a la seva administració en un termini màxim de cent dies. És més, el director d'aquesta dosi, Albert Bourla, creu que la vacunació és essencial per fer front al coronavirus. Una lluita en què caldrà una injecció anual durant els pròxims anys per comptar amb «un nivell molt alt de protecció».
El Regne Unit encapçala la llista de països que donen suport a aquest mètode. De fet, ja han preparat 114 milions de dosis de reforç de Pfizer i Moderna, que cobriran la població durant els dos anys següents.
Què seria de nosaltres sense la vacuna?
El CEO de Pfizer, en declaracions a la 'BBC', ha assegurat que la vacuna comptarà amb un procés d'actualització per frenar en sec la propagació dʻÒmicron.
Així mateix, van fer-ho amb les variants Beta i Delta, encara que finalment no van arribar a ser del tot necessàries, ja que la seva efectivitat mai es va reduir en excés.
Bourla ha remarcat la importància de la vacunació a la nostra societat. «Sense les vacunes, l'estructura fonamental de la nostra societat estaria amenaçada», ha dit.
Pfizer s'ha marcat l'objectiu de subministrar uns 3.000 milions de dosis per a finals d'any, i a llarg termini, arribar als 4.000 milions el proper any.
Les dosis de Pfizer a la nevera, com si es tractés d'un aliment
D'altra banda, el problema de la distribució de vacunes a aquells països que tenen uns serveis sanitaris més limitats, podria solucionar-se ben aviat.
Així ho ha explicat el CEO de Pfizer, que ha presentat un projecte que pot suposar un alleugeriment per als territoris de risc. Sí, perquè, normalment, la temperatura a la qual s'ha de mantenir una vacuna fins al moment de la seva administració és de -70 °C.
Aproximadament en un mes, la companyia espera tenir preparada la nova formulació de Pfizer. Aquestes noves dosis es podran tenir durant 90 dies en un «frigorífic convencional», fet que suposaria una «gran diferència» per als llocs amb menys recursos.
D'altra banda, també s'ha desenvolupat la pastilla antiviral Paxlovid, un medicament que, als assaigs clínics, ha aconseguit reduir les morts i les hospitalitzacions pràcticament un 90%.