Imatge d'un home amb mascareta durant el confinament del coronavirus

La quarantena torna a Espanya: els 3 casos en què no podràs sortir de casa

Espanya es blinda davant l'amenaça de la nova variant Òmicron i Sanitat estableix tres nous tipus de quarantenes

El fantasma de les quarantenes torna a planejar sobre Espanya. I és que l'eclosió de la variant Òmicron ha agafat a contrapeu a tota Europa, i ara són molts els que s'afanyen a decretar mesures de prevenció. I Espanya, que no es vol quedar enrere, ja comença a endreçar les seves.

La variant Òmicron amenaça de 'reiniciar' la pandèmia. I davant d'aquesta alarma, tota prevenció és poca. Per això mateix, Sanitat estableix tres nous tipus de quarantenes a Espanya: per contacte estret amb Òmicron, per casos 'sospitosos' i als viatgers que provinguin de països de risc.

Amb aquestes tres mesures —molt més laxes, per exemple, que a països com al Regne Unit—, Sanitat pretén rebaixar l'impacte de la nova variant sud-africana del virus a Espanya.

Imatge d'un carrer a Nàpols amb diverses persones amb mascareta
Arriben dies de molt moviment a Espanya i hem d'anar amb compte | GTRES

El 'blindatge' d'Espanya davant de l'Òmicron: Noves quarantenes

Espanya aposta per la 'via quarantena', una estratègia que ja va funcionar amb l'arribada de la Covid-19 al territori espanyol. Per tant, així és com el Govern intentarà combatre la nova variant. Combatre-la, com a mínim, servirà per salvar el Nadal, però per enfrontar-se a un futur del tot incert.

I és que, per exemple, països com Portugal han decidit celebrar el Nadal a canvi d'una mesura molt dràstica tot just després. Aquesta consisteix en el fet que tot el país es confinarà una setmana després de les festes per evitar la circulació del virus.

Tot i això, Sanitat no creu que s'hagi d'explorar el camí de Portugal i escull una solució molt més tova. Per tant, s'aplicaran quarantenes, fins i tot per a tot aquell sobre el qual pesi una sospita.

Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna
Es desconeix l'efecte que tindrà l'Òmicron davant de la vacuna | GTRES

«La confirmació del tipus de variant no sol estar disponible al moment del diagnòstic. Per això la quarantena ha d'aplicar-se també a aquells casos en què hi ha sospita», diuen des de Sanitat.

Llavors, ara tot queda a la mercè de la variant Òmicron, ja que només aquesta variació de la vacuna pot determinar què serà del virus. És a dir, si és veritat que és capaç de reiniciar la pandèmia i eliminar l'efecte de la vacuna o, si per contra, es queda en una simple variant més.

A quins viatgers se'ls exigirà la quarantena?

Doncs concretament als que provinguin dels països on se sospita que ha sorgit la variant Òmicron. Inicialment denominada com a 'Nu', aquesta va ser descoberta en un laboratori de Pretòria, a Sud-àfrica.

Una dona agafant un certificat covid.
Espanya ja demana l'ús del passaport Covid-19 a múltiples espais| Catalunya Diari

De fet, va ser a mitjans de novembre quan es va detectar que diversos pacients joves, amb Covid-19, patien un «cansament molt sever». A partir d'aquí, es va investigar i es van trobar branques que van donar llum a l'Òmicron.

Malgrat això, no se sap si la variant és originària de Sud-àfrica o d'un país adjacent. Per això mateix, Espanya ha decidit exigir un confinament als viatgers que provinguin de Botswana, Eswatini, Lesotho, Moçambic, Namíbia i Zimbàbue.

A més a més, se'ls demanarà el certificat de vacunació i prova negativa d'origen i destí. Només Espanya rep una mitjana diària de 75 viatgers procedents dels països del sud d'Àfrica, per aquest motiu la mesura es veu «molt necessària» per part de Sanitat.

De moment, però, l'impacte d'Òmicron a Espanya és escàs, ja que només hi ha cinc casos. Tot i això cal estar alerta davant d'una variant de la qual no se sap res i, en canvi, genera cert temor entre científics i experts.