Façana d'una oficina de l'Agència Tributària

Hisenda llança un missatge als ciutadans que tenen diners guardats a casa

L'Agència Tributària recorda que els diners que guardes a casa teva no estan subjectes a una legislació diferent i que incomplir la nova llei contra el frau comportarà sancions

No hi ha dubte que els diners en efectiu cada vegada es fan servir menys. Les múltiples formes de pagament en línia que existeixen i el coronavirus han afavorit aquest escenari.

Cada vegada és més comú pagar amb els dispositius electrònics, que fan possible no haver de portar ni diners a sobre. Fer servir el mòbil, el rellotge intel·ligent o fins i tot les ja instaurades criptomonedes com a mètode de pagament forma part del dia a dia de la societat.

No obstant això, molta gent encara acumula diners 'sota el matalàs'. Sobretot les persones més grans, que no dominen gaire la tecnologia i prefereixen guardar els diners a casa, per si tenen algun imprevist.

I també hi ha que prefereix guardar els diners a casa abans de deixar-los en mans d'entitats bancàries. Així se senten més segurs.

Compte amb els diners en efectiu

Sigui quin sigui el motiu, el que s'ha de tenir clar és que aquests diners no estan subjectes a una legislació diferent. No hi ha cap llei que impedeixi guardar els diners a casa, però sí que és cert que han d'estar correctament declarats.

L'Agència Estatal d'Administració Tributària té accés a tota la informació que impliqui l'ús de bitllets de 500 euros i també a tots els ingressos a compte iguals o superiors a 3.000 euros.

Fotomuntatge de bitllets d'euro i una targeta de crèdit
Pagues més amb diners en efectiu o amb targeta de crèdit? | Unsplash

En cas que es doni aquesta situació, els bancs immediatament informen Hisenda de l'operació i aquesta decideix si obrir o no una investigació. L'objectiu de vigilar aquestes operacions és evitar fraus i activitats il·lícites que es puguin haver dut a terme per a obtenir aquests diners.

Perquè el contribuent no tingui problemes amb l'administració, l'únic que ha de fer és declarar aquests diners a la declaració de la renda de l'any corresponent. Així doncs, només haurà d'aclarir l'origen d'aquests diners: si és per rendiment de feina, activitats econòmiques o de capital mobiliari o immobiliari.

Nova llei contra el frau

Aquest estiu va entrar en vigor la Llei 11/2021, de 10 de juliol, com a eina per a lluitar contra el frau. La quantitat límit general de pagaments en efectiu, que abans eren 2.500 euros, ara són 1.000 euros, atès que, d'acord amb el redactat de la llei, l'ús dels diners en efectiu «facilita notablement els comportaments defraudatoris». Això serà així quan una de les parts que intervinguin a l'operació sigui un empresari o un professional.

Façana de l'Agència Tributària
Incomplir aquests límits comportarà sancions | EFE

No obstant això, aquest import serà de 10.000 euros o el contravalor d'aquesta quantitat en moneda estrangera quan el pagador sigui una persona física que justifiqui que no té el domicili fiscal a Espanya i no actuï en qualitat d'empresari o professional.

Incomplir aquests límits comportarà sancions. Tal com s'indica a la pàgina web del Banc d'Espanya, quan el pagament sigui superior a 1.000 euros, la multa serà del 25% d'aquesta quantitat en què se superi el límit i haurà de ser abonada de manera solidària entre el pagador i el receptor d'aquests diners.