A partir del dilluns vinent la comunitat de Madrid se suma a la repartida de mascaretes FFP2/KN95 a les farmàcies de forma gratuïta, cosa que ja s'estava portant a terme en alguns territoris. Aquestes mascaretes es podran recollir amb la targeta sanitària, i l'objectiu és que se'n reparteixin dos per persona.
Segons informa '20minutos', la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid (COFM), Rosalía Gozalo, afirmava que «té una capacitat de filtració igual o major del 92%. És una mascareta autofiltrant i com que no té vàlvula d'exhalació, protegeix en els dos sentits».
Reutilització de les mascaretes
Tal com informen, aquestes mascaretes compleixen amb la normativa de la Unió Europea i són reutilitzables: «La seva duració és de 48 hores seguides, per tant, es poden utilitzar en diverses ocasions al llarg d'alguns dies».
Tot i això, existeixen diversos tipus de mascaretes considerades Equips de Protecció Individual (EPI), que es podran utilitzar segons la seva eficàcia de filtració i grau de protecció, o tenint en compte si porten vàlvula d'exhalació o no. «Hi ha algunes mascaretes FFP2 que són reutilitzables i ho ha de posar a l'envàs amb una 'R' i de quina manera ho són. Les normals que acostumen a venir marcades amb 'NR' (no reutilitzables) es considera que tenen un ús de fins a 40 hores», adverteix l'Associació Madrilenya de Salut Pública (AMaSaP).
Segons expliquen des de la mateixa associació, «me la puc posar diverses vegades, però si l'he fet servir vuit hores seguides i està molt humida per dins o bruta, perd la capacitat de reutilització». A això, Rosalía Gozalo afegeix que no és el mateix fer-les servir per anar a treballar una jornada de vuit hores que per anar a fer la compra o un passeig.
Ús correcte de les mascaretes
L'AMaSaP assenyala que el més important és mantenir unes mesures correctes d'higiene a l'hora de manipular-les. Per tant, s'haurien de col·locar amb les mans netes i agafant només les gomes, sense tocar la part de fora, i introduir-les dins d'una bossa hermètica després de fer-les servir.
En qualsevol cas, si se sospita que la mascareta ha estat manipulada de forma incorrecta i que és possible que estigui infectada, s'ha de llençar. Rosalía Gozalo dona algunes recomanacions com que cada membre de la família tingui la seva mascareta ben identificada, rentar-se les mans abans i després de posar i treure la mascareta, tocar-la el menys possible quan la portem posada, i guardar-la fins que torni a ser necessària per sortir al carrer.