Els experts adverteixen: les vegades que pots utilitzar una mascareta

La utilització de cada una variarà segons el model de què es tracti

Home amb mascareta
La utilització de cada una variarà segons el model de què es tracti | Catalunya Diari

A partir del dilluns vinent la comunitat de Madrid se suma a la repartida de mascaretes FFP2/KN95 a les farmàcies de forma gratuïta, cosa que ja s'estava portant a terme en alguns territoris. Aquestes mascaretes es podran recollir amb la targeta sanitària, i l'objectiu és que se'n reparteixin dos per persona. 

Segons informa '20minutos', la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid (COFM), Rosalía Gozalo, afirmava que «té una capacitat de filtració igual o major del 92%. És una mascareta autofiltrant i com que no té vàlvula d'exhalació, protegeix en els dos sentits». 

Reutilització de les mascaretes

Tal com informen, aquestes mascaretes compleixen amb la normativa de la Unió Europea i són reutilitzables: «La seva duració és de 48 hores seguides, per tant, es poden utilitzar en diverses ocasions al llarg d'alguns dies».

Tot i això, existeixen diversos tipus de mascaretes considerades Equips de Protecció Individual (EPI), que es podran utilitzar segons la seva eficàcia de filtració i grau de protecció, o tenint en compte si porten vàlvula d'exhalació o no. «Hi ha algunes mascaretes FFP2 que són reutilitzables i ho ha de posar a l'envàs amb una 'R' i de quina manera ho són. Les normals que acostumen a venir marcades amb 'NR' (no reutilitzables) es considera que tenen un ús de fins a 40 hores», adverteix l'Associació Madrilenya de Salut Pública (AMaSaP).

Segons expliquen des de la mateixa associació, «me la puc posar diverses vegades, però si l'he fet servir vuit hores seguides i està molt humida per dins o bruta, perd la capacitat de reutilització». A això, Rosalía Gozalo afegeix que no és el mateix fer-les servir per anar a treballar una jornada de vuit hores que per anar a fer la compra o un passeig. 

Ús correcte de les mascaretes

L'AMaSaP assenyala que el més important és mantenir unes mesures correctes d'higiene a l'hora de manipular-les. Per tant, s'haurien de col·locar amb les mans netes i agafant només les gomes, sense tocar la part de fora, i introduir-les dins d'una bossa hermètica després de fer-les servir. 

En qualsevol cas, si se sospita que la mascareta ha estat manipulada de forma incorrecta i que és possible que estigui infectada, s'ha de llençar. Rosalía Gozalo dona algunes recomanacions com que cada membre de la família tingui la seva mascareta ben identificada, rentar-se les mans abans i després de posar i treure la mascareta, tocar-la el menys possible quan la portem posada, i guardar-la fins que torni a ser necessària per sortir al carrer. 


Comentaris

envia el comentari