Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general de persones banyant-se a la platja de l'Arrabassada de Tarragona

Els experts afirmen que el coronavirus sobreviu escassament a l'aigua, però reclamen evitar les aglomeracions

Un informe assegura que què és molt poc probable infectar-se per estar en contacte amb l'aigua durant les activitats recreatives habituals

Pla general de persones banyant-se a la platja de l'Arrabassada de Tarragona
Segons els experts, el coronavirus sobreviu escassament a l'aigua, especialment en platges i piscines. | ACN

La ciència ha revelat l'escassa supervivència del coronavirus a l'aigua —nul·la al mar o en piscines clorades— però ha incidit en la importància d'evitar les aglomeracions a les zones de bany i de mantenir en aquestes àrees les mateixes mesures preventives, sobretot d'higiene i distanciament social.

El SARS-CoV-2, responsable de la Covid-19, «no té cap opció» ni a la platja ni en la piscina, ha manifestat a EFE l'investigador Joan Grimalt, coautor de l'informe que el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) ha elaborat a petició de la Secretaria d'Estat de Turisme.

Espanya afronta l'inici de la temporada d'estiu i avança en les seves diferents fases de desescalada i mobilitat i les seves gairebé 8.000 quilòmetres de costa constitueixen una de les bases més sòlides del sector turístic, que representa un 15% de la riquesa nacional.

Evitar aglomeracions i el relaxament de les mesures

«Paciència»; és el que no es cansa de demanar Joan Grimalt, que ha incidit en la importància d'evitar aglomeracions i que els turistes atenguin a les recomanacions i a les normes dels municipis als quals es desplacin perquè gaudir d'aquests espais sigui, a més de possible, una acció «solidària».

Espanya, ha incidit l'investigador, viu en bona part del turisme de platja i en els pròxims dies es preveu l'obertura de les fronteres. «Seria una notícia nefasta per al sector que sorgís un brot en una platja», ha alertat.

L'informe que van lliurar a la Secretaria d'Estat de Turisme incideix en què és molt poc probable infectar-se amb aquest virus per estar en contacte amb l'aigua durant les activitats recreatives habituals, però també en què aquestes activitats impliquen un relaxament en les mesures recomanades de distanciament social.

Major supervivència en altres medis aquàtics

Segons el mateix estudi, la supervivència del coronavirus pot ser major en altres medis aquàtics, com els rius, els llacs, les preses o els gorgs. En aquest sentit, els autors de l'informe han subratllat la importància d'extremar les mesures de precaució, evitant les aglomeracions de persones en totes aquestes àrees de bany.

En la recerca van participar experts del Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura; de l'Institut de Ciències de Materials de Madrid; de l'Institut de Recerques Marines; de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua; de l'Àrea Global Matèria; i de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments.

Coronavirus: els patògens que pitjor sobreviuen a l'aigua

Joan Grimalt, de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), ha recordat que el virus responsable de la pandèmia «es contagia per l'aire, de persona a persona», i ha precisat que els coronavirus són precisament els patògens que pitjor sobreviuen en l'aigua. «El risc està en el fet que hi hagi gent a prop i el transmeti», ha dit.

Grimalt ha explicat que, a més de la Secretaria d'Estat de Turisme, han rebut consultes d'organitzacions professionals —com les associacions que reuneixen els gestors de piscines— per a conèixer les seves recomanacions. L'investigador ha insistit que cal limitar l'aforament per a evitar les aglomeracions, alhora que ha destacat la importància de vigilar i desinfectar les parts exteriors de la piscina i dutxar-se sempre abans del bany, fins i tot amb sabó.

Prohibir el bany, mesura «exagerada»

Al seu judici, prohibir el bany en alguns llocs de l'interior peninsular —com a rius o pantans— seria una mesura «exagerada», però ha opinat que, si es pot triar, «millor optar per la piscina», en les quals l'aigua haurà d'estar «convenientment clorada i controlada».

Així mateix, l'investigador ha rebutjat també les desinfeccions massives d'espais naturals com a platges o riberes amb procediments o productes similars als que s'estan emprant en zones urbanes.