Fotomuntatge d'una dona i d'una vacuna de la Covid-19.

Els experts alerten d'un gran risc en passar la Covid-19: fins dos anys després

Un estudi ha revelat el perill a què s'enfronten els qui s'han contagiat

La Covid-19 marca les nostres vides des del 2020 i no deixa de ser la protagonista del nostre dia a dia. Durant les últimes setmanes ho ha estat perquè s'ha estat parlant d'una quarta dosi de la vacuna i de les noves variants. I avui torna a ser actualitat perquè un estudi científic ha revelat una dada molt important.

Ha revelat que els que s'han contagiat d'aquest virus corren un risc alt de patir determinades malalties fins dos anys després d'haver-la passat.

L'estudi sobre el coronavirus que ha fet saltar les alarmes

El coronavirus ha comportat importants investigacions científiques tant per trobar les seves vacunes com per conèixer els seus efectes. Precisament per això s'ha dut a terme un estudi per experts que ara ha vist la llum. En concret, ha estat publicat a la revista The Lancet Psychiatry i l'han dut a terme investigadors de la Universitat d'Oxford.

Foto d'un pacient amb Covid-19 en un hospital espanyol.
L'estudi sobre el coronavirus ha alertat sobre els riscos de les malalties neurològiques i psiquiàtriques. | GTRES
 

1,25 milions de persones que han tingut el virus han estat analitzades en aquest projecte i s'ha arribat a una conclusió important. Ha determinat que els qui s'han contagiat de la malaltia tenen l''amenaça' de patir malalties psiquiàtriques i neurològiques. Ho tenen fins i tot dos anys després d'haver-la superat.

En aquest sentit, el màxim responsable d'aquest estudi, Paul Harrison, ha destacat la importància del descobriment. Ha dit: «A més de confirmar les troballes anteriors que la Covid-19 pot fer augmentar el risc de patir algunes afeccions neurològiques i psiquiàtriques en els primers sis mesos de l'afecció, suggereix que alguns d'aquests riscos més grans poden durar dos anys».

De la mateixa manera, ha explicat que els infectats tenen més probabilitats de patir ansietat i, fins i tot, depressió durant els dos mesos posteriors. Sobre això ha exposat: «És una bona notícia que el risc més gran de diagnòstics de depressió i ansietat després de la infecció sigui relativament efímer i que no hi hagi un augment del risc d'aquests diagnòstics en nens».

«Tanmateix, és preocupant que algunes afeccions, com la demència i les convulsions, segueixin diagnosticant-se amb més freqüència dos anys després, fins i tot, de la infecció per Covid-19».

Foto d'un sanitari amb proves PCR.
L'estudi ha deixat clar que s'ha de continuar investigant sobre la Covid-19. | GTRES
 

Més dades interessants de l'anàlisi científica

A més de la informació indicada, no podem passar per alt que aquest treball de recerca ha arribat a altres conclusions també molt importants. Així, per exemple, ha servit per descobrir que les patologies neurològiques i psiquiàtriques esmentades s'associen més amb les variants Delta i Òmicron del coronavirus.

Però encara n'hi ha més, ja que Harrison ha declarat de manera clara i contundent que els resultats a què s'han arribat han servit per a alguna cosa més que per alertar. Segons ell, han «destacat la necessitat de més investigació per comprendre el perquè passa això després de la Covid-19. I, també, per saber què es pot fer per prevenir o tractar aquestes afeccions».