Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Habitatge

Els experts alerten què passarà amb les hipoteques si l'euríbor arriba al 5 %

Moltes famílies tindrien greus problemes per abonar les quotes bancàries

Molts espanyols no perden de vista les evolucions dels tipus d'interès i de l'euríbor, ja que d'això depenen les seves hipoteques, sobretot les variables. No seria desgavellat que fins i tot s'arribarà al 5 %, fet que suposaria un seriós trastorn per a moltes famílies.

Durant el darrer any, la principal referència per calcular els préstecs dels habitatges es va incrementar 3,869 punts. Febrer es tancava, per part seva, amb un percentatge del 3,534 %, amb la previsió que aquesta taxa vagi a més al llarg dels pròxims mesos.

Els experts de Help My Cash estimen que a l'abril es podrien assolir uns interessos del 4 % i suposaria un dur revés per a moltes economies domèstiques. Això provocaria una pujada de la morositat a causa de les dificultats per fer front a les quotes bancàries. Fins i tot, consideren que aquesta xifra augmentar més amb el temps. Sobretot, perquè «la política del Banc Central Europeu és continuar impulsant-la», esgrimeix Miquel Riera, especialista en el mercat hipotecari.

Si tinguessin lloc aquests percentatges, la despesa mensual en els préstecs més accessibles rondaria entre els 160 € i 230 €. Per la seva banda, en les hipoteques més altes s'elevaria entre els 400 € i 550 €, segons les estimacions que realitza el diari El Debate.

Imatge d'uns quants balcons d'un bloc de pisos
Les famílies amb una hipoteca a tipus variable abonaran les quotes més elevades. | Getty Images

Per treure aquestes conclusions han pres com a referència una hipoteca mitjana a Espanya, amb un termini de 24 anys. El diferencial d'euríbor és del 0,80 % i una quota al mes de 500 €. A l'agost, l'euríbor es va col·locar a l'1,249 %. Per tant, una hipoteca de 500 €, al 4 %, arribaria als 665 € al mes. Si se situarà al 5 %, arribaria als 732 €.

Evidentment, la situació es complicaria força per a aquells que tinguin contractat un préstec de 900 €., ja que les quotes s'elevarien fins a 1.197 € i 1.317 €, respectivament. Els ciutadans que tinguin subscrita una hipoteca amb una quota de 1.200 € la veurien augmentar-se fins a 1.597 € al 4 % i, amb un punt més, arribaria als 1.756 €.

Com afecten aquestes pujades a les famílies?

Si l'euríbor continua amb aquesta escalada, seran moltes les famílies que es vegin amb l'aigua al coll. El centre d'estudis i anàlisis Funcas calcula que hi hauria al voltant de 260.000 llars amb greus problemes per sufragar les quotes.

El director d'aquest òrgan, Raymond Torres, indica que 6 de cada 10 hipoteques no es veuran gaire afectades per aquestes modificacions. Tanmateix, el problema rau en el 43,2 % restant, que suposen 5,7 milions del total de préstecs, la meitat dels quals tenen contractada una hipoteca a tipus variable o mixt. Solen ser persones amb uns nivells d'ingrés baixos-mitjans, que tindrien seriosos contratemps per arribar a final de mes, ja que una part molt important del seu sou es destinaria a tornar el préstec.

Foto d'una persona signant un document amb un bolígraf.
La pujada dels interessos està alentint la compra d'habitatges. | Getty Images

Les famílies en situació desfavorable tenen la possibilitat d'acollir-se a les ajudes que concedeix el govern espanyol per a persones hipotecades en un estat més vulnerable. Entre altres coses, contemplen reduccions de tipus d'interès, ampliacions de termini d'amortització o mancances de capital.

Per què es produeix aquest increment en la despesa de les hipoteques?

Al començament del 2022, el valor de l'euríbor era del -0,477 %, mentre que el juliol de l'any passat va arribar al 0,992 %. Tot això va ser motivat pels increments de tipus d'interès del Banc Central Europeu, amb els quals pretenen contenir la inflació.

La presidenta de l'organisme europeu ja va transmetre fa unes quantes setmanes que es mantindrien aquestes mesures durant molt de temps. Com més augmenten els tipus d'interès, més els costa a les entitats sol·licitar diners prestats. Això desembocarà a una pujada dels interessos que apliquen als préstecs que concedeixen entre elles.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!