Una jove amb mascareta pel carrer.

Els experts alerten d'una setena onada: la Setmana Santa està en perill

El coronavirus continua expandint-se i amenaça a espatllar la Setmana Santa

El coronavirus ha estat el causant que passem un Nadal realment nefast. Moltes autonomies del país s'han vist obligades a fer un pas enrere en el camí cap a la normalitat després de l'augment dràstic de contagis.

La sisena onada del coronavirus, generada per la nova variant òmicron, continua causant estralls a la població, encara que gràcies a la vacuna els ingressos i les morts han baixat notablement. Tot i això, la injecció no pot fer res per frenar una nova amenaça que podria arribar aviat.

Persones amb mascareta caminant pel carrer
L'ús de la màscara al carrer continua sent obligatori a Espanya. | Europa Press
 

Tot i que encara no ha acabat el pic d'aquesta onada de la pandèmia, els experts ja alerten d'una setena, que s'ha marcat un objectiu al calendari. La Setmana Santa pot ser realment desastrosa.

No sortim d'una i ja estem dins d'una altra

Així ho han advertit els professionals sanitaris, i és que la setena onada no és tan lluny com sembla. Quan tots crèiem que el coronavirus tindria els dies comptats, un nou perill ja treu el cap per la finestra.

Aquest any, la Pasqua se celebra a mitjans d'abril. El dia 10 serà Diumenge de Rams i el 17 d'abril, Diumenge de Resurrecció així que queden uns 3 mesos per començar la Setmana Santa.

Tot i això, alguns viròlegs s'han atrevit a llançar una predicció sobre el coronavirus durant aquestes festes. Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, va afirmar a Redacción Mèdica que «estem en risc que la setena onada arribi abans de Setmana Santa». L'expert considera que si no volem passar unes altres vacances amenaçades per la malaltia, hem de posar esment pel bé de la salut i de l'economia.

Una nova onada vol dir l'arribada d'una nova variant?

De moment, no hi ha hagut cap informació, encara que s'ha especulat amb l'arribada d'una nova variant a causa de la setena onada del coronavirus. Veurem amb el pas del temps si el virus ha aconseguit tornar a mutar.

Per part seva, l'urgenciòleg, Miguel Gutiérrez, va declarar a El Español la seva visió, que va ser una mica més optimista. «El percentatge de vacunació i una variant molt contagiosa, però menys violenta, han estat factors clau perquè s'hagin celebrat espectacles nadalencs. Molt, molt, molt malament hem d'estar perquè no hi hagi processons».

Dona tossint al carrer.
Podria arribar una nova variant del coronavirus a Espanya. | Canva
 

«Segurament estarem davant d'una Setmana Santa amb festejos al carrer i relativa normalitat, però en els contextos de grans multituds caldrà fer servir la màscara», va admetre l'expert.

La setena onada serà l'última?

Un altre viròleg com és Vicente Soriano, exassessor de l'OMS, va informar a El Mundo que el final de la pandèmia del coronavirus està cada vegada més a prop, fins i tot marcant una data específica al calendari. «Per Setmana Santa això s'ha acabat», va declarar.

«Els primers antivirals s'han aprovat, acaben de sortir i apareixeran més els propers mesos. Inhibidors de la polimerasa i de la proteasa perquè la gent es pugui fer el test d'antígens a casa i, en cas de donar positiu, puguin començar a prendre's les pastilles». Així de clar es va mostrar Soriano, corroborant el seu argument sobre la fi d'aquest malson.

Un carrer ple de gent amb mascareta
La pandèmia podria arribar al final a la primavera. | EP
 

A poc a poc, segons explica el viròleg, anirem tractant el virus com una grip més, sense causar tantes alertes com ara. «La gent no es posa greu i el que passarà és que les successives onades es comportaran cada cop més com s'estan comportant. Com un refredat d'hivern més».