Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un edifici

Els experts alerten tots els propietaris: es poden quedar molt de temps sense casa

Els propietaris espanyols són els més desprotegits de la UE

Els propietaris d'habitatges al nostre país han de resar perquè no els hi ocupin casa seva. I el que és pitjor, intentar recuperar-la un cop l'han ocupat. Així ho han deixat clar alguns membres del Cercle Legal Barcelona a l'últim informe que han emès.

Estem parlant d'un despatx d'advocats que ha fet un estudi on posa el focus, fonamentalment, en la desprotecció dels propietaris espanyols. I és que no ho tenen gens senzill quan volen recuperar els seus habitatges ocupats.

Aquest document l'ha publicat 'Idealista' i deixa més que preocupats els propietaris d'aquests habitatges que han estat ocupats per desgràcia per a ells.

I és que Espanya està a la cua europea si ens referim a la projecció relacionada amb processos de desnonament i precaris.

Alarma entre els propietaris espanyols, els més desprotegits d'Europa

«El cúmul de mesures legislatives extraordinàries adoptades arran de la pandèmia i l'entrada en vigor de l'Estat d'Alarma han endarrerit els procediments judicials a Espanya», exposen des del Cercle.

«La justícia espanyola travessa un estat de saturació que ha provocat el retard sistemàtic de nombrosos procediments judicials», afegeixen.

Demolició d'un edifici ocupat
Demolició d'un edifici ocupat 'La Higuera' després del desnonament per part de la policia | EUROPAPRESS

«Entre ells destaquen els desnonaments i precaris, que cada cop afecten més propietaris. Es veuen obligats a esperar durant mesos que es produeixi el judici a les persones que ocupen el seu habitatge il·legalment», sostenen.

Segons el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), els propietaris han d'esperar de mitjana a Espanya per fer fora un ocupa al voltant de 18,1 mesos.

Estem parlant d'un termini que engloba els «procediments verbals possessoris per ocupació il·legal d'habitatges» dels Jutjats de 1a Instància i Instrucció civil (9 mesos i mig).

I també les «apel·lacions de sentències de judicis verbals» de les Audiències Provincials (8 mesos i mig).

Aquesta xifra ha anat creixent amb el pas del temps. L'any 2020, la mitjana per aconseguir una sentència en ferm estava en 16,7 mesos. El 2019 se situava en 13,1 mesos, segons apunta Idealista.

El 2018, any final a què es refereix la sèrie històrica entre aquestes instàncies, el termini no arribava als 12 mesos (11,7 mesos).

Els mecanismes legals no són suficients per als propietaris

Des d'aquest despatx barceloní manifesten que els processos legals en assumptes de desnonament i precaris són completament insuficients. Per això, els propietaris espanyols són aquells que estan més desprotegits que a altres països de la Unió Europea.

Imatge d'arxiu d'un lladre forçant una porta
L'ocupació d'habitatges és un greu problema al nostre país | Cedida

«Si comparem amb la resta de la Unió Europea, la situació a Espanya és pitjor. I molt més desfavorable per al propietari no només perquè els procediments judicials son més ràpids».

«També perquè s'adopten més mesures de protecció per als ciutadans vulnerables sense buscar cap mesura que afavoreixi els propietaris», sentencia Arantxa Goenaga, sòcia i advocada de Cercle Legal Barcelona.

El PP va registrar l'estiu passat una proposició de llei contra l'ocupació il·legal

Segons aquest despatx d'advocats, arran de la pandèmia, amb el Reial decret llei aprovat, sembla que hi ha «impunitat per part dels ocupants o dels arrendataris que deixen de complir la seva obligació de pagar la renda».

Foto de la maqueta d'una casa damunt de la mà d'una persona.
El PP fa uns mesos va enregistrar una proposta contra de llei contra l'ocupació | Getty Images

Cal recordar que el Partit Popular va registrar el 2022 al Congrés dels Diputatsuna proposició de llei contra l'ocupació il·legal. Una que estableixi l'opció de desallotjament en 24 hores i recuperi el delicte d'usurpació d'immobles.

Alhora, aquesta llei vol evitar que els ocupes s'empadronin i puguin obtenir beneficis assignats per les administracions públiques. Així, l'ocupa «no gaudirà de la protecció de casa o domicili davant de l'actuació de l'autoritat o els seus agents».

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!