L'economista Gonzalo Bernardos avançava fa uns dies una notícia que feia temps que esperaven els catalans. Sobretot els que tenen una hipoteca variable. Els tipus d'interès es contindran de manera momentània.
Aquest canvi ve motivat pel col·lapse i la posterior intervenció del Silicon Valley Bank (SVB). Entre el 9 i el 10 de març, les accions d'aquesta companyia van reduir el valor un 60%. Tot seguit es van retirar 42 milions de dòlars per part d'inversors. Això va obligar la Corporació Federal d'Assegurança de Dipòsits a intervenir davant els problemes de liquiditat.
Després de tot això, Bernardos va assenyalar al programa de LaSexta 'Más vale tarde', que això tindria conseqüències per als tipus d'interès. Sobretot si el Banc Central Europeu «fa bé la seva feina».
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!
Com afecta els hipotecats el nou escenari?
Les pujades de l'euríbor i dels tipus d'interès han provocat un repunt important en les hipoteques variables. Des del Banc Central Europeu també tenen por d'un possible efecte contagi. El risc que s'estengui aquesta manca de liquiditat sobre altres entitats és una cosa que està sobre la taula.
El conegut economista sosté que ha arribat el moment que l'organisme que presideix Christine Lagarde actuï en conseqüència. Ha indicat que «si el Banc Central Europeu fes bé la seva feina, la pujada del 3 al 3,5% quedaria avortada». Creu que alguns bancs del continent podrien seguir els passos del Silicon Valley Bank, encara que Catalunya no es trobaria entre els afectats.
Als Estats Units s'han vist obligats a moure fitxa i a prendre mesures de certa rellevància. De moment, la Reserva Federal no té previst elevar els tipus d'interès. Gonzalo Bernardos considera que «no té sentit que la Reserva Federal faci més diners al mercat i, de l'altra, amb la pujada, ho tregui».
Com quedaria la situació a Catalunya?
Quan passa alguna cosa com el que li va passar a l'SVB, el més normal és que els mercats no triguin a reaccionar. Les borses tendeixen a baixar i sempre hi ha por que es produeixi l'efecte contagi. Que darrere d'un col·lapse arribin més.
Però el professor d'Economia descarta que Catalunya es pugui veure alterada pel problema que esquitxa els Estats Units. Una opinió molt semblant té la vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño. Ha volgut traslladar un missatge de calma als ciutadans.
Ha explicat que «en aquest moment de turbulència als mercats financers internacionals» per la situació d'«alguns bancs als Estats Units» ha de regnar la tranquil·litat. La situació de les entitats financeres espanyoles es troba sota control. «Estan amb un marc de supervisió i regulació reforçat, i una situació sanejada dels balanços», ha apuntat.
Pendents de les decisions del Banc Central Europeu
Totes les mirades estaran posades aquest dijous a la reunió que mantinguin els membres del Banc Central Europeu. La pujada dels tipus d'interès no només ofega les famílies, també les entitats, que veuen com els seus productes perden valor.
La decisió d'elevar els tipus es va prendre amb la intenció de contenir la pujada de la inflació. Tot fa indicar que s'executaria durant un llarg període de temps, però la crisi de l'SVB els pot fer canviar d'opinió. O almenys buscar un punt intermedi on el creixement dels tipus no es dugui a terme a un ritme tan vertiginós.
En el seu moment van haver d'escollir entre inflació i recessió i es va decantar per la primera opció. Però els seus plantejaments tampoc no han aconseguit per ara els resultats desitjats. Caldrà estar pendents de les mesures que adoptin els propers dies.