Ja no se'n parla tant, però continua estant present. El coronavirus sembla haver passat a un segon o tercer pla en les actuals preocupacions dels espanyols, però tot i això, segueix alarmant els experts.
Especialment ara, i és que sembla que ens trobem ja davant la setena onada de la Covid-19 al nostre país, que està sent considerada com una onada silenciosa.
La gran majoria de casos no són greus i ja no hi ha mesures restrictives, per la qual cosa la situació està passant força desapercebuda. D'aquesta manera, sembla que la pandèmia s'ha acabat, però no és així.
El virus continua contagiant i aquest inici d'estiu està circulant més del que ho estava fent fins ara. La propagació ha augmentat i els experts ja estan començant a preocupar-se.
Això sí, la veritat és que la situació ara mateix no és especialment greu. L'estiu i les bones temperatures fan que la majoria de trobades siguin a exteriors i que, si són a interiors, aquests estiguin, generalment, ventilats.
En aquest sentit, la situació no és ara tan preocupant com ho podria ser en ple hivern. Tot i això, el coronavirus segueix deixant empremta i els contagis no deixen de pujar.
El pitjor és que no s'està registrant, i per això no se'n parla. En aquests moments Sanitat i les comunitats només estan comptant els casos de Covid de persones més grans de 60 anys.
A més, ja no es fan tests als hospitals tret que es tracti de casos greus o persones de risc. És a dir, que moltes persones s'assabenten del seu positiu a través de test de farmàcies, cosa que implica que la notificació del contagi no arriba a Sanitat.
Tot i això, la incidència acumulada a catorze dies és ja de més de 800 casos per cada 100 000 habitants, una xifra força elevada.
Els experts adverteixen: les noves variants escapen als anticossos
Però què és el que està succeint perquè es produeixi està pujada de casos? Principalment, això té a veure amb l'aparició de dues subvariants d'òmicron, la BA.4 i la BA.5.
En els últims dies ja se n'ha parlat molt. Es tracta de dos subllinatges nous que van aparèixer a l'Àfrica a principis d'any i que s'han anat expandint pel món. La majoria de països ja hi tenen infectats i cada vegada provoquen més i més contagis.
El cas és que es tracta de dues subvariants amb un alt nivell de transmissió, més encara que l'òmicron original. Aquestes noves versions de la variant anterior s'encomanen molt fàcilment i molt ràpid, per la qual cosa és difícil escapar-se del virus en cas d'estar a prop d'un positiu.
I no només això, sinó que els experts en la matèria també expliquen que la BA.4 i la BA.5 no es veuen massa afectades pels anticossos. És a dir, es tracta de dues subvariants que s'escapen amb facilitat de la immunitat ja creada al cos per les vacunes o per una infecció anterior.
Això fa que la reinfecció sigui més fàcil que amb altres variants anteriors. A més a més, això també faria que els contagiats tinguessin més probabilitat de presentar símptomes.
Tot i això, per sort, hi ha una bona notícia. I aquest és que no provoquen símptomes més greus que òmicron i la vacuna és prou efectiva per continuar evitant casos molt greus i morts.
En la majoria de casos el que estan patint els infectats són mals de cap, de coll i musculars, cansament, congestió nasal, mocs, tos i febre. Alhora, se sap que en alguns casos més específics s'haurien arribat a produir síncopes o desmais provocats pel virus.
Això sí, els metges deixen clar que, com a totes les onades anteriors, aquesta pujada de contagis segueix suposant un perill per a la població més gran i els grups vulnerables i de risc. Sí, perquè continuen sent els casos que poden derivar en simptomatologia greu i susceptible d'UCI.
És per això que cal tenir de nou molt de compte amb les persones més vulnerables i seguir adoptant les mesures necessàries per garantir la seva seguretat.