Estalviar tot el possible s'ha convertit en un dels objectius clars de l'època en què vivim. La pujada de la inflació ha fet que es disparin els preus d'aspectes primordials com ara els aliments o l'electricitat.
En aquest context, cal parar atenció a aquest tipus de despeses que influeixen en la nostra economia particular i que realitzem sense adonar-nos-en. Poden ser, per exemple, fer cafè fora de casa o comprar una ampolla d'aigua.
Tot i que no ens obliguen a fer un esforç econòmic, la veritat és que, a final de mes, també es nota. Es coneixen com a 'despeses formiga' i evitar-les pot influir, i molt, a la butxaca.
Què són les 'despeses formiga' i per què les has d'evitar?
Les 'despeses formiga' poden marcar la diferència a l'economia familiar. Es coneixen amb aquest nom perquè, a priori, fer-les és insignificant. Tot i això, són pagaments recurrents que es poden evitar.
A més, es realitzen de forma espontània i, de primeres, no afecten la butxaca. No obstant això, es poden convertir en l'enemic més gran per a la teva economia. Si fas el compte, per exemple, de comprar un parell de cafès al dia per 1,5 euros, a finals de mes t'hauràs gastat 90 euros
.
Exemples de les 'despeses formiga' més comunes
Són molts els exemples que hi ha de despeses formiga. Es defineixen així aquelles accions que es duen a terme de forma freqüent. Per exemple, passa amb menjar fora o demanar menjar a domicili. També prendre un cafè o cervesa al bar o comprar bosses de patates a la màquina formen part d'aquesta definició. Tot i això, la cosa va més enllà.
Altres despeses 'formiga' que, moltes vegades, es poden evitar, són els pagaments de comissions bancàries. Passa el mateix amb les subscripcions a plataformes de 'streaming' o al fet d'adquirir capricis al supermercat, cosa que augmenta el tiquet.
Què fer per evitar aquest tipus de despeses?
Ara que saps què són les despeses 'formiga', així com els seus exemples més comuns, cal també tenir clar com els pots evitar. D'aquesta manera, el cost final no acabarà afectant la teva butxaca.
1. Estableix un pressupost
En primer lloc, és recomanable fer un pressupost. Investiga la quantitat total d'aquestes despeses i n'estableix un pressupost. La quantitat ha de ser fixa i pot ser diària, setmanal o mensual, però no l'has de sobrepassar.
2. Fes un seguiment de les teves despeses
D'altra banda, és imprescindible fer un seguiment exhaustiu d'aquest tipus de despeses. Analitza les 'despeses formiga' apuntant-les en una llista segons les vas fent. Així, quan arribi el final del mes, podràs sumar-ne les quantitats i comprovar quina ha estat la despesa total.
3. Planifica les compres
La planificació sempre és clau per estalviar. Fes una llista del que necessitaràs al supermercat per no caure en capricis o temptacions.
Això sí, aquesta planificació ha d'anar acompanyada de disciplina. No et saltis el teu propi pla.
4. Investiga les alternatives gratuïtes o més econòmiques
Quan vagis a comprar, si vols estalviar, cerca sempre les alternatives gratuïtes o aquelles que surtin més econòmiques. Per exemple, si compres diàriament una ampolla de refresc a la feina, aposta per fer-ho al supermercat o canviar-la per aigua de casa.
5. Controla't
Per acabar, també has de controlar els teus impulsos. És a dir, no fer compres de manera compulsiva. Quan vulguis alguna cosa, espera entre 24 i 48 hores abans d'emportar-te-la. Si després d'aquest temps se t'ha oblidat, és millor deixar passar aquesta compra i estalviar.