Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Persona usant un telèfon mòbil amb un símbol dadvertència i la imatge dun hacker en un ordinador portàtil.

Els experts avisen sobre l'estafa de l'iPhone robat: ves amb compte

Els ciberdelinqüents usen dades protegides de les víctimes per demanar mòbils d'alta gamma a les companyies

En aquests darrers anys les estafes online han anat creixent i evolucionant. Ara, una sobre la qual els experts avisen està relacionada amb la compra de mòbils d'alta gamma, com iPhone.

Els estafadors estafen comprant aquests telèfons a les companyies suplantant la identitat de les víctimes. Després, els revenen al mercat de segona mà o els exporten a un preu molt més gran.

Així funciona aquesta nova estafa de l'iPhone robat

Són diferents les formes en què els delinqüents aconsegueixen aquest tipus de telèfons nous fent que els paguin altres. No obstant això, l'objectiu és sempre el mateix: robar el telèfon alhora que els diners.

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
Els estafadors roben dades per comprar telèfons a nom de les víctimes | Getty Images, Monkey Business Images

Una de les formes més comunes és trucar a la companyia telefònica suplantant la víctima. Una altra és comprant el mòbil a través de la pròpia aplicació. En tot cas, sempre compten amb totes les dades confidencials de la persona a qui suplanten.

Aquest tipus d'informació la solen aconseguir per filtracions de dades. Per això, necessiten el nom, els cognoms i el DNI. Després, truquen o sol·liciten un telèfon, fent que el càrrec se li faci a la persona suplantada.

A més, s'aprofiten que, de manera general, els mòbils comprats així no se solen pagar en el moment. De fet, és freqüent fer-ho a terminis juntament amb la factura. La víctima no s'assabenta de res fins que revisa la seva aplicació o a la pròpia factura.

Amb l'objectiu que el telèfon arribi a ells i no a la víctima, el que fan és canviar l'adreça. Aquestes solen anar variant per rebre els dispositius sense aixecar sospites.

Muntatge de mans d'una persona amb un mòbil i una rodona amb molts bitllets variats d'euro
Després de comprar el mòbil el revenen sense haver gastat ni un euro | Getty Images, Pexels

Consells de les companyies per evitar ser víctima d'aquesta estafa

Les companyies de telèfon, en vista de l'augment d'aquestes estafes, intenten controlar qui compra per assegurar-se que és la persona real. A més, ofereixen diversos consells per romandre protegit:

  • No revelis informació personal: mai no donis les teves dades via telefònica, per SMS o email. Els estafadors intenten aconseguir-los per suplantar la teva identitat.
  • Activa l'autenticació en dos passos a l'app: d'aquesta manera, l'estafador no podrà entrar fins i tot si coneixeu la contrasenya.
  • Comprova les factures: així podràs revisar si hi ha cobraments addicionals.
  • Revisa les comandes: entra a la secció específica de l'app per comprovar que no hi ha un dispositiu nou al teu nom.