Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb una imatge de fons d'agents de la Policia Nacional i una imatge de bitllets de 50 euros

Els experts alerten de les estafes amb què te la poden colar aquest estiu

Les autoritats i associacions ja han alertat de les noves estafes que es repetiran durant aquesta temporada

L'estiu és una època esperada per molts per gaudir d'unes vacances merescudes. No obstant això, també és una temporada en què els estafes i les estafes augmenten considerablement.

El problema d'aquest tipus de tècniques és que els estafadors suplanten la identitat d'empreses i organismes reconeguts. Això fa que augmenti la confiança i que, per tant, caure al parany sigui molt més senzill del que creus.

Aquests són els estafes amb què has de tenir cura aquest estiu

Les estafes són estafes que s'aprofiten de l'augment de la demanda de serveis turístics i d'oci durant la temporada estival. Per això, es poden donar en diferents formes i ser de diversos tipus.

Muntatge d´un avió de Ryanair, un home pensatiu i uns bitllets
Els estafadors intentaran estafar-te en reservar viatges i altres esdeveniments d'oci | Baris Kaykusuz, Viktor Gladkov, Ryanair

Els estafadors utilitzen diverses tàctiques per enganyar els turistes, des d'ofertes d'allotjament falses fins a promocions de viatges inexistents. Aquests són els més comuns:

  • Ofertes d'allotjament falses: una de les estafes més comunes és l'oferta de lloguers de vacances que no existeixen. Els estafadors publiquen anuncis atractius amb preus baixos per captar l'atenció dels turistes.
  • Promocions de viatges inexistents: una altra tàctica és oferir paquets de viatges a preus irresistibles. Quan el turista realitza el pagament, descobreix que el viatge no existeix.
  • Phishing i frau en línia: els estafadors també utilitzen correus electrònics i llocs web falsos per robar informació personal i financera.
  • Venda d'entrades falses: amb l'augment dels festivals i d'altres esdeveniments d'oci, els delinqüents no dubten a enganyar venent entrades que, encara que semblen reals, no ho són.
Muntatge duna persona en un ordinador amb una targeta de crèdit i un marc de fotos amb diners
Intenta pagar amb targeta en lloc de per transferència per evitar estafes | Getty Images, 89Stocker

Com identificar aquests estafes

Amb l'objectiu que cada vegada siguin menys les víctimes que caiguin a la trampa dels delinqüents, els experts també llancen aquests consells:

  • Preus massa baixos: si una oferta sembla massa bona per ser veritat, probablement és una estafa. Compara preus i verifica l´autenticitat de l´oferta.
  • Manca d'informació de contacte: els anuncis legítims solen incloure informació de contacte detallada. Si un anunci no té aquesta informació, és un senyal d'alerta.
  • Opinions i ressenyes: investiga les opinions i les ressenyes d'altres usuaris. Les experiències negatives poden ser un indicatiu de possible estafa.
  • Reserva en llocs de confiança: utilitza plataformes de reserva reconegudes i evita fer pagaments fora d'aquestes plataformes.
  • Verifica l'autenticitat: abans de fer qualsevol pagament, verifica l'autenticitat de l'allotjament o l'agència de viatges. Cerca opinions i contacta directament amb el proveïdor.
  • Utilitza mètodes de pagament segurs: Evita transferències bancàries i utilitza millor la targeta de crèdit, que ofereix més protecció en cas de frau.
  • Desconfia de les ofertes urgents: els estafadors solen crear un sentit d'urgència perquè prenguis decisions precipitades. Pren-te el teu temps per investigar i verificar l'oferta.