Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses persones amb mascareta passegen pels carrers de Viveiro, a Lugo

Els experts avisen sobre la segona onada: «Ho passarem molt malament»

Demanen que l'administració espanyola actuï amb rapidesa

Diverses persones amb mascareta passegen pels carrers de Viveiro, a Lugo
Augmenten un 400% els contagis de coronavirus des de l'estat d'alarma | EFE

«Em temo que, com no actuïn amb una rapidesa impròpia de l’administració espanyola, ho passarem molt malament. Anem amb moltíssim retard». Són les paraules d’Antonio Figueras, científic del  Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), qui ha alertat en una piulada a Twitter sobre l’actual perillosa expansió del coronavirus. Segons el científic, s’hauria d’intentar que el cop sigui menor, davant la segona onada que s'aproxima.

Figueras respon a un missatge d’un metge pneumòleg que dona per fet que, amb els actuals rebrots, «estem abocats a un confinament de nou. En tot el territori». Per tal d’argumentar aquest missatge tan contundent, posa com a exemple alguns dels casos que ha viscut a l’hospital on treballa, les mancances en els mètodes de rastreig i l’incompliment de les mesures de seguretat i higiene  per part de la població.

En aquest sentit, el metge preveu que la  segona onada arribi «en menys d’un mes» encara que destaca que la mortalitat serà més baixa. Tot i això, demana l’acció dels governs per intentar evitar el «col·lapse» del sistema sanitari. De fet, Figueras, al mes de juny, ja va alertar que «la gent no és conscient de l’onada que s’està generant».

La preocupant xifra que acaba de revelar Sanitat sobre els brots

Salvador Illa ha informat aquest dimecres, 22 de juliol, que a Espanya hi ha actualment 224 brots actius  de coronavirus, 23 més que els que hi havia aquest dilluns. Així ho ha anunciat en la roda de premsa posterior al ple del Congrés dels Diputats, on ha analitzat les últimes dades que es coneixen sobre la incidència de la malaltia, que ha augmentat considerablement des que va acabar l'estat d'alarma el passat 21 de juny.

Segons les dades proporcionades pel ministre de Sanitat, aquests 224 brots han suposat uns 2.622 casos de coronavirus associats, la majoria d'ells relacionats amb activitats laborals de recollida de fruita o amb espais on les mesures sanitàries s'han relaxat en les últimes setmanes, com ara locals d'oci o durant les reunions  d'amics i familiars. 

Com en dies anteriors, Salvador Illa ha destacat que els casos de l'Aragó i de Catalunya  són els que més preocupen a les autoritats sanitàries, però ha insistit que els governs estan actuant amb «contundència» i en «coordinació» amb el Ministeri de Sanitat.

De fet, segons Illa, «totes les comunitats estan detectant els brots i contenint-los. Tenen instruments adequats per a controlar-los i, de fet, la majoria d'ells estan controlats», ha asseverat el ministre, per demanar a la societat que «no perdi el respecte» al coronavirus.