El mes de gener va avançant i la variant Òmicron continua provocant milers de contagis al nostre país. Quan la pandèmia semblava donar els primers símptomes de fragilitat, va arribar Òmicron per capgirar-ho tot. En tres mesos, a Espanya s'ha passat d'una incidència de 40 casos per cada 100.000 habitants a tenir més de 3.000 casos per 100.000 habitants en 14 dies.
Aquesta sisena onada té els experts «frustrats», com explica a El Mundo Antonio Guirao. Aquest científic és investigador de la Universitat de Múrcia i expert en l'evolució de la pandèmia del coronavirus.
La variant Òmicron preocupa els experts
«És frustrant per als científics, als quals ens agrada explicar i predir, ja que hi ha moltíssimes variables desconegudes, com la penetració real d'Òmicron. Quants casos de Delta o Òmicron no es detecten amb test o com es comportarà la ciutadania amb les mesures», sosté el científic.
I és que aquestes variables, barrejades «poden produir uns resultats molt diferents». Cap a octubre, la incidència a Espanya era molt baixa, mentre que les hospitalitzacions eren 200 i les morts estaven al voltant de 90 setmanals.
Però des de mitjans d'aquell mes els indicadors s'han disparat. Ahir mateix, es van registrar 2.023 ingressos les últimes 24 hores i 373 morts en l'última setmana.
Quan s'acabarà la sisena onada?
Des del 14 d'octubre passat, el Ministeri de Sanitat ha afegit un total de 2,47 milions de contagis al total de la pandèmia. I és que Sanitat ja suma 7,4 milions de casos, un terç del que portem de pandèmia.
Si és cert que moltes d'aquestes persones podrien haver passat el virus sense fer cap test o no haver-lo notificat. A més, la majoria de les regions no registra els tests d'antígens a farmàcies.
«Suposant que estem detectant entre el 20% i el 30% del total dels casos reals, i que l'efectivitat de les noves mesures s'ha incrementat entre un 10% i un 20% respecte al novembre, el més probable és que el pic s'arribi a la setmana del 10 al 16 de gener», revela Guirao.
Els pics diaris que es podrien notificar estarien entre els 180.000 i els 300.000. Una onada que, segons Guirao, «serà diferent de les anteriors, tot apunta que s'està produint una infecció massiva», exposa amb sinceritat.
«Totes les persones susceptibles acabaran contagiant-se, aconseguint una immunitat natural»
Com ell mateix apunta, a les onades anteriors el pic va arribar després de la posada en marxa de mesures per tallar la transmissió. Actualment, «s'està optant per una simple mitigació, cosa que significa que les mesures no poden frenar els contagis. Creixerà fins que se li acaba el combustible», sosté Guirao sobre el final de la sisena onada.
«Pràcticament totes les persones susceptibles acabaran contagiant-se, aconseguint una mena d'immunitat natural». Així, de 15 a 20 milions es contagiarien en aquesta sisena onada, encara que els casos comunicats siguin «entre quatre i set milions», ha valorat a El Mundo .
Guirao explica que les prediccions sobre el màxim de la sisena onada estan calculades amb l'error, però es pot fer una previsió.
«Si les mesures aconseguissin mitigar més, el pic s'endarreriria i seria més atenuat. Podria portar-nos al finals de febrer per recuperar la incidència prèvia. O també podríem baixar més a poc a poc i quedar-nos a dalt, en una mena d'altiplà, com el Regne Unit», conclou.