Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia

Els experts avisen: les terrasses dels bars on no t'has d'asseure

Alerten quines són les més propicies per ser contagiat de coronavirus

Molt s'ha parlat en els últims dies del perill que comporta per a la salut les terrasses tancades en temps de coronavirus. Per a molts especialistes, aquestes instal·lacions són un gran focus de potencials contagis i així ho han posat de manifest diferents experts en medicina i investigadors, que han donat la veu d'alarma a través de les xarxes socials.

Ignacio Rosell, especialista en medicina preventiva de la Universitat de Valladolid, està sent molt llegit a Twitter després d'advertir dels riscos que generen les terrasses dels negocis d'hostaleria que estan coberts de manera total o parcial. En una piulada que acompanya amb una imatge d'aquesta mena d'instal·lacions exteriors, Rosell apunta que «pel coronavirus això no és una terrassa, sinó una peixera on es mou com un peix a l'aigua. Compte», recomana a tots els seus seguidors.

«Em preocupa que, en un any tan difícil, la gent de l'hostaleria inverteixi en instal·lacions que després podrien veure's limitades», sentència Rosell. De fet, ell no és l'únic expert que clama contra els perills d'aquesta mena d'instal·lacions, que són cada vegada majors amb l'arribada de l'hivern i el fred a l'ambient.

«Quina part de què no s'han de cobrir ni posar laterals de plàstic a les terrasses no han entès?»

L'investigador Alex Arenas ha quedat sorprès pel que ha vist. «Mare meva, però quina part de què no s'han de cobrir ni posar laterals de plàstic a les terrasses no han entès», es pregunta. Arenas fa una crida a les autoritats perquè frenin «aquest disbarat abans de demà. Això ens passa per no haver comunicat la transmissió per aerosols com és degut», confessa.

La dura crítica a aquestes terrasses tan perilloses no es queda solament a Espanya. Experts d'altres països també han enviat un missatge d'alerta, com James Hamblin, especialista en medicina preventiva, que assegura que «el menjar a l'aire lliure s'ha convertit gradualment en el que raonablement es podria anomenar edifici»

El tweet de José Luis Jiménez que no deixa dubtes sobre el perill de les terrasses

D'altra banda, José Luis Jiménez, professor de la Universitat de Colorado als Estats Units i un dels experts més importants a nivell global en la transmissió d'aerosols ja va avisar fa unes setmanes què podia passar amb aquesta classe de terrasses tancades. «A la dreta: com fer restaurants a l'aire lliure. A l'esquerra: com convertir l'exterior en interior i tenir gairebé el mateix risc», deia en un missatge a Twitter acompanyat d'una imatge. A la fotografia es podia veure en una part una terrassa amb cadires i taules a l'aire lliure, i a l'altre costat, una espècie de carpa tanca per tots costats.

Jiménez és un dels experts que més ha avisat que el coronavirus «es transmet principalment per l'aire» i ha opinat que «la majoria dels contagis (almenys el 75%) es produeixen per inhalació d'aerosols, partícules infectades que floten a l'aire i que respirem».

«Seria al revés: s'hauria de portar als parcs tot el que es fa a l'interior, les escoles, els bars... però assegurant les distàncies. Perquè veig imatges d'Espanya de gent a les terrasses sense mascareta, parlant molt a prop, i a l'exterior és segur amb distància i amb mascaretes ben ajustades», apuntava Jiménez fa pocs dies.